Párolt marhahús olajbogyóval

Estouffade

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Párolt marhahús olajbogyóval
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 dkg kimagozott, apróra vágott fekete olajbogyó
200 dkg kockára vágott marhahús
8 dkg kimagozott, apróra vágott zöld olívabogyó
1 csokor bouquet garni
2 evőkanál petrezselyemzöld
2 szál apróra vágott sárgarépa
1 nagy apróra vágott vöröshagyma
2 evőkanál liszt
2 evőkanál paradicsompüré
7 és fél dl fehérbor
másfél db kimagozott, apróra vágott paradicsom
3 gerezd apróra vágott fokhagyma
20 dkg szeletelt csiperkegomba
40 dkg darabolt hámozottparadicsom-konzerv
20 dkg húsos, csíkokra vágott szalonna
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A marhahúst sózzuk, borsozzuk. Egy sütőbe is betehető, hőálló edénybe 2,5 cm olívaolajat töltünk és felhevítjük. A marhahúst adagonként beletesszük, minden oldalát barnára pirítjuk, kivesszük, félretesszük. A visszamaradt olajban a sárgarépát meg a hagymát aranybarnára sütjük. Lejjebb vesszük a hőfokot, rászórjuk a lisztet, és kevergetve 2 percig forraljuk, majd a paradicsomvelőt belekeverjük, és újabb 1 percen át forraljuk. Hozzáöntjük a bort, simára keverjük, felforraljuk, és 3-4 percig főzzük. A húsalaplét, a friss paradicsomot, a fokhagymát és a bouquet garnit hozzáadjuk. A húst visszatesszük az edénybe, letakarjuk, és a sütőben 105 percig sütjük.

2. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, és 3-4 percig a legmagasabb hőfokon megpirítjuk benne a gombát, megsózzuk, borsozzuk, kivesszük. A serpenyőt megtisztítjuk, néhány csepp olívaolajjal felhevítjük és beletesszük a konzervparadicsomot. Addig forraljuk, amíg a lé elpárolog. Félrerakjuk. A szalonnát hideg vizes edénybe tesszük, felforraljuk, lecsepegtetjük, leöblítjük, és hagyjuk megszáradni. Kevéske olajban aranybarnára sütjük, majd lecsepegtetjük.

3. A marhahúst mélyebb hőálló tálba szedjük. A visszamaradt mártást szitán átszűrjük. A zöldséget és a bouquet garnit kidobjuk. A gombát, a paradicsomot, a szalonnát és az olajbogyót a mártásba keverjük, a húsra öntjük. Felforraljuk, még egyszer megsózzuk, megborsozzuk, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Francia neve: estouffade, vagyis párolt húsos egytálétel. Többnyire marhahúsból, borból, sárgarépából és hagymából készül. Az érett olajbogyó kölcsönöz ennek a receptnek sajátos provence-i jelleget.
Fűszeres, erőteljes ízű, igen testes, száraz, karakteres vörösbor illik hozzá.
Kiváló, igen testes, elegáns száraz vörösbor illik hozzá.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Párolt marhahús olajbogyóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1728 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
Párolt marhahús olajbogyóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
szótár