Párolt marhahús olajbogyóval
Estouffade



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A marhahúst sózzuk, borsozzuk. Egy sütőbe is betehető, hőálló edénybe 2,5 cm olívaolajat töltünk és felhevítjük. A marhahúst adagonként beletesszük, minden oldalát barnára pirítjuk, kivesszük, félretesszük. A visszamaradt olajban a sárgarépát meg a hagymát aranybarnára sütjük. Lejjebb vesszük a hőfokot, rászórjuk a lisztet, és kevergetve 2 percig forraljuk, majd a paradicsomvelőt belekeverjük, és újabb 1 percen át forraljuk. Hozzáöntjük a bort, simára keverjük, felforraljuk, és 3-4 percig főzzük. A húsalaplét, a friss paradicsomot, a fokhagymát és a bouquet garnit hozzáadjuk. A húst visszatesszük az edénybe, letakarjuk, és a sütőben 105 percig sütjük.
2. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, és 3-4 percig a legmagasabb hőfokon megpirítjuk benne a gombát, megsózzuk, borsozzuk, kivesszük. A serpenyőt megtisztítjuk, néhány csepp olívaolajjal felhevítjük és beletesszük a konzervparadicsomot. Addig forraljuk, amíg a lé elpárolog. Félrerakjuk. A szalonnát hideg vizes edénybe tesszük, felforraljuk, lecsepegtetjük, leöblítjük, és hagyjuk megszáradni. Kevéske olajban aranybarnára sütjük, majd lecsepegtetjük.
3. A marhahúst mélyebb hőálló tálba szedjük. A visszamaradt mártást szitán átszűrjük. A zöldséget és a bouquet garnit kidobjuk. A gombát, a paradicsomot, a szalonnát és az olajbogyót a mártásba keverjük, a húsra öntjük. Felforraljuk, még egyszer megsózzuk, megborsozzuk, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.
Bouquet garni

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.