Halgaluskák joghurtmártással



Elkészítés:
1. A darabokra vágott fehér húsú halfilét, például tőkehalat leöblítjük és utána 30 másodpercig aprítjuk a robotgépben, majd a hozzáadott 2 db tojás fehérjéjével további 30 másodperc alatt sűrűre pürésítjük. Hozzáadjuk az őrölt koriandert, a szerecsendió-virágot meg a joghurtot, sóval, borssal ízesítjük, majd simára keverjük. Átkanalazzuk egy tálba, lefedjük, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
2. A keveréket átkanalazzuk habzsákba, és 10 cm hosszú kolbászformákat nyomunk belőle. Desszertkanállal gömbölyded halmokat is szedhetünk, amelyeket két kanállal ovális galuskákká formálunk.
3. Lábosban nagyjából 5 cm-nyi vizet felforralunk, és beledobjuk a vöröshagymát. A halgaluskákat falapáttal vagy kanállal beleengedjük a vízbe. Lefedjük, és közben egyszer megfordítva 8 percig főzzük. Szűrőlapáttal kiszedjük, és lecsepegtetjük.
4. A mártáshoz a vízitormát durvára aprítjuk - néhány levelet félreteszünk a díszítéshez -, robotgépben az alaplével együtt pürésítjük, és átöntjük egy kis lábosba. A keményítőt elkeverjük a joghurtban, majd a mártáshoz adjuk. Folytonos keverés mellett felforraljuk.
5. Belekeverjük a creme fraîche-t vagy a tejszínt, sóval, borssal ízesítjük, és levesszük a tűzről.
A halgaluskákat a vízitormával díszítve, a mártással és főtt rizzsel tálaljuk.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.