Meuniére-nyelvhal

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Meuniére-nyelvhal
Adag: 2 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db bőrös, 20 dkg-os nyelvhalfilé
½ db citrom leve
4 evőkanál finomliszt
1 dl tej
8 dkg tisztított vaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
igény szerint friss, apróra vágott petrezselyemzöld
A tálaláshoz:
igény szerint cikkekre vágott citrom

Elkészítés:

1. A tisztított vajat úgy készítjük, hogy a vajat forrásban lévő vízben felforraljuk, hagyjuk kihűlni, majd betesszük a hűtőbe. A megdermedt vajat kiemeljük a vízből, és félretesszük.

2. A tejet legalább akkora lapos tálba öntjük, amekkorák a halszeletek (a sötét bőrrészektől megtisztítjuk és a szálkákat csipesszel eltávolítjuk), a lisztet pedig egy másik tányérra szórjuk. A halszeletek mindkét oldalát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

3. A halszeleteket egyenként, gyors mozdulattal belemártjuk a tejbe, majd mindkét oldalukat beleforgatjuk a lisztbe - a felesleges lisztet lerázogatjuk.

4. A vaj felét felforrósítjuk egy vagy két akkora serpenyőben, amiben a halszeletek egy rétegben elférnek. A nyelvhalat - bőrös oldalával lefelé - beletesszük a forró zsiradékba, és ezt az oldalát 2 percig, majd a másik oldalára fordítva 2-3 percig, sütjük, amíg a hal húsa omlós lesz. A kész szeleteket bőrös oldalukkal felfelé egy tálra helyezzük, és félretesszük.

5. A maradék vajat felforrósítjuk a serpenyőben. Amikor már nem habzik, a fél citrom levét belefacsarjuk, kevergetjük, és az edény aljáról a letapadt darabkákat fellazítjuk. A nyelvhalra rákanalazzuk a citromos vajat, meghintjük petrezselyemmel, és citromcikkekkel tálaljuk.

Ha elválasztjuk egymástól a vajban található vizet és zsiradékot, nem ég oda olyan könnyen.
Aromatikus, száraz, vegetális ízzel rendelkező, nem fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Tisztított vaj

Tisztított vaj
18 dkg vaj

1.18 dkg vajat kis kockákra vágunk. Kis lábosba tesszük, és alacsony hőmérsékletű vízfürdőbe állítjuk. A vajat kevergetés nélkül felolvasztjuk.

2. Az edényt levesszük a tűzről és a vajat hagyjuk kissé hűlni. Leszedjük a habot a tetejéről, óvatosan, hogy a vaj ne keveredjen fel.

3. A világos sárga folyadékot leöntjük, hogy a tejes lerakódások visszamaradjanak a lábosban. A tisztított vajat levegős tartóba öntjük, és a hűtőszekrényben tároljuk.

Meuniére-nyelvhal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1811 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
Meuniére-nyelvhal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
recept beküldése