Meuniére-nyelvhal



Elkészítés:
1. A tisztított vajat úgy készítjük, hogy a vajat forrásban lévő vízben felforraljuk, hagyjuk kihűlni, majd betesszük a hűtőbe. A megdermedt vajat kiemeljük a vízből, és félretesszük.
2. A tejet legalább akkora lapos tálba öntjük, amekkorák a halszeletek (a sötét bőrrészektől megtisztítjuk és a szálkákat csipesszel eltávolítjuk), a lisztet pedig egy másik tányérra szórjuk. A halszeletek mindkét oldalát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
3. A halszeleteket egyenként, gyors mozdulattal belemártjuk a tejbe, majd mindkét oldalukat beleforgatjuk a lisztbe - a felesleges lisztet lerázogatjuk.
4. A vaj felét felforrósítjuk egy vagy két akkora serpenyőben, amiben a halszeletek egy rétegben elférnek. A nyelvhalat - bőrös oldalával lefelé - beletesszük a forró zsiradékba, és ezt az oldalát 2 percig, majd a másik oldalára fordítva 2-3 percig, sütjük, amíg a hal húsa omlós lesz. A kész szeleteket bőrös oldalukkal felfelé egy tálra helyezzük, és félretesszük.
5. A maradék vajat felforrósítjuk a serpenyőben. Amikor már nem habzik, a fél citrom levét belefacsarjuk, kevergetjük, és az edény aljáról a letapadt darabkákat fellazítjuk. A nyelvhalra rákanalazzuk a citromos vajat, meghintjük petrezselyemmel, és citromcikkekkel tálaljuk.
Tisztított vaj

1.18 dkg vajat kis kockákra vágunk. Kis lábosba tesszük, és alacsony hőmérsékletű vízfürdőbe állítjuk. A vajat kevergetés nélkül felolvasztjuk.
2. Az edényt levesszük a tűzről és a vajat hagyjuk kissé hűlni. Leszedjük a habot a tetejéről, óvatosan, hogy a vaj ne keveredjen fel.
3. A világos sárga folyadékot leöntjük, hogy a tejes lerakódások visszamaradjanak a lábosban. A tisztított vajat levegős tartóba öntjük, és a hűtőszekrényben tároljuk.