Tonhal baszk módra

Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Tonhal baszk módra
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg érett paradicsom
4 szelet lebőrözött, 20 dkg-os tonhal
1 kisebb csíkokra vágott piros húsú paprika
1 kisebb csíkokra vágott sárga húsú paprika
1 kisebb csíkokra vágott zöld húsú paprika
15 dkg vékonyra szeletelt, darabolt száraz sonka
3 evőkanál olívaolaj
2 és fél dkg vaj
2 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
3 gerezd finomra vágott fokhagyma
másfél dl száraz fehérbor
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint
A díszítéshez:
½ evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. Egy kis fazékban vizet forralunk. Mindegyik paradicsom héját éles késsel kereszt alakban bevágjuk. 10 másodpercre a forrásban lévő vízbe merítjük, utána jéghideg vízzel gyorsan lehűtjük. A paradicsom héját a bemetszéstől kiindulva lehúzzuk, a közepét kivágjuk.

A paradicsomokat négybe vágjuk, a magokat eltávolítjuk, és húsát durva darabokra szeleteljük.

2. Nagy serpenyőben felhevítünk 1-1 evőkanál olajat és vajat. Amikor a zsiradék már habzik, beletesszük a tonhalat, és magas hőmérsékleten mindegyik oldalát barnára sütjük, kivesszük, félretesszük. A serpenyőben maradt zsiradékhoz adjuk a hagymát, lefedjük, és folyamatosan kevergetve, alacsony hőmérsékleten 3-4 percig pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát és a fokhagymát, és 1 perc alatt összepároljuk. A halat újra visszatesszük a serpenyőbe, hozzákeverjük a paradicsomot, a bort, a bouquet garnit, kevés sót, és 5 percig főzzük.

3. A tonhalat kivesszük a serpenyőből, alufóliával lefedjük, és melegen tartjuk. A visszamaradt zöldségkeveréket felfőzzük, és erősen forraljuk, amíg rátapad egy kanál hátára (kb. 5 perc). Ha kell, sóval, borssal még fűszerezzük. A maradék olajat egy serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a sonkát, minden oldalát hirtelen kisütjük (10 másodperc).

4. Tálaláskor a halat tányérra tesszük, és rárakjuk a zöldségkeveréket. A sonkát a halra vagy a hal köré rendezzük, és a petrezselyemmel díszítve kínáljuk.

Télen a paradicsomot és paprikát úgy tárolhatjuk sokáig a hűtőben, ha darabonként becsomagoljuk szalvétába, és egy papírdobozba téve tesszük a hűtőszekrénybe. Hetekig eláll.
A bouquet garnihoz egy babérlevelet, egy szál kakukkfüvet, egy zellerlevelet és petrezselyemszálakat póréhagyma zöldjébe tekerünk, cérnával összekötözzük, hosszú szálon az edénybe lógatjuk.
Ebben a baszk ételben jellemzően paprika, hagyma, paradicsom és sonka található - csupa olyan hozzávaló, amely ideálisan illeszkedik a friss tonhal hússzerű textúrájához.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Tonhal baszk módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1481 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
(Vince Kiadó, 2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal... bővebben...
Tonhal baszk módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
(Vince Kiadó, 2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal... bővebben...
hírlevél