Gumbóleves hallal és a tenger gyümölcseivel

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván drága
Gumbóleves hallal és a tenger gyümölcseivel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 db egész, páncéljában garnélarák
2 és fél dkg szeletelt okra
4 db páncéljában, főtt rákolló
vagy
1 db negyedelt, tisztított főtt rák
15 dkg filézett, darabolt tengeri márna
vagy
15 dkg filézett, darabolt csattogóhal
2 szál finomra vágott újhagyma
2 és fél evőkanál olaj
2 nagyobb fej finomra vágott vöröshagyma
1 szál finomra vágott szárzeller
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 db kockára vágott piros húsú paprika
1 db kockára vágott zöld húsú paprika
3 evőkanál paradicsompüré
10 dl halalaplé
2 teáskanál finomra vágott oregánó
1 teáskanál Tabasco-szósz
1 teáskanál Worcestershire szósz
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A garnélát a páncéljától megszabadítjuk, a belet eltávolítjuk, a farkát meghagyjuk (lásd a 60. oldalon). A rizst forrásban lévő vízben 10 percig főzzük, lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni.

2. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat. Beletesszük a hagymát, a zellert, a fokhagymát és a paprikát, és közepes hőmérsékleten kevergetve puhára pároljuk, de úgy, hogy a zöldség ne színeződjön el. Belekeverjük a paradicsomvelőt, 1 percig tovább pároljuk. Hozzáadjuk a levest, az oregánót és a páncélos rákdarabokat is, 5 percig főzzük. Az okraszeleteket óvatosan belekeverjük, sóval, borssal enyhén megfűszerezzük, és lefedve 15-20 perc alatt puhára főzzük.

3. Levesszük a tűzről, kiemeljük a levesből a rákdarabokat, és egy kisebb vasedény aljával óvatosan feltörjük. A húst lehetőleg egyben emeljük ki. A páncélt dobjuk el. A rákhúst lefedjük, melegen tartjuk.

4. A leves habját lemerjük, visszatesszük a tűzre. Beletesszük a 4 cm-es darabokra vágott halat és a garnélát, és a főzőlében 2 percig állni hagyjuk. A Tabascóval és a Worcestershire-szószszal ízesítjük, belekeverjük a rizst, majd a levest újra felforraljuk. Ha szükséges, még sóval, borssal, Tabascóval vagy Worcestershire-szósszal utánaízesítjük (a levesnek erős chili aromája legyen). Tálaláskor megszórjuk újhagymával. Kenyérrel kínáljuk.

Dél-Amerikából származik a sűrű, pikáns leves, amelynek eredetét a kreol konyhában kell keresni. A "gumbo" kifejezés eredetileg az okrapaprikára vonatkozott, ez az a zöldségféle, amellyel az ételt besűrítik.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Gumbóleves hallal és a tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1397 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
(Vince Kiadó, 2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal... bővebben...
Gumbóleves hallal és a tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
(Vince Kiadó, 2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal... bővebben...
most van szezonja