Quiche lorraine



Elkészítés:
1. A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval és a felkockázott vajjal, s addig gyúrjuk, amíg egyenletes színű és állagú masszát kapunk. A közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a tojást és hozzáöntünk 1 teáskanálnyi vizet. Jól összekeverjük, cipóvá formázzuk. Frissen tartó fóliába tekerjük, és 30 percre hideg helyre tesszük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
2. Egy lapos, hullámos peremű, 24 cm átmérőjű quiche-formát vékonyan kikenünk olajjal. A tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és az előkészített formába fektetjük. 10 percre hideg helyre tesszük. A tetejére ráteszünk egy réteg sütőpapírt, megszórjuk rizzsel vagy szárazbabbal, a sütőben 25 percig elősütjük.
3. A töltelékhez kevés olajban a sonkát megpirítjuk, konyhai törlőpapíron lecsepegtetjük, félretesszük. 3 tojást felverünk, a szerecsendióval, kevés sóval és borssal ízesítjük. Hozzákeverjük a tejszínt, és az egészet szitán átpasszírozzuk, hideg helyre tesszük.
4. A nehezéket és a sütőpapírt levesszük a formából. A maradék tojást felverjük, és a tésztát megkenjük. 7 percig tovább sütjük, hogy az alja is jól átsüljön. A sonkacsíkokkal és a sajttal megszórjuk, végül a tojás-tejszín keverékkel leöntjük. 20 percig sütjük, míg a töltelék elég kemény és szép barna lesz. Forrón tálaljuk.