Quiche lorraine

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Quiche lorraine
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A sütéshez:
igény szerint rizs
vagy
igény szerint száraz fehérbab
A tésztához:
20 dkg liszt
1 teáskanál
10 dkg kockára vágott vaj
1 db tojás
A töltelékhez:
4 db tojás
2 és fél dl tejszín
18 dkg csíkokra vágott füstölt sonka
8 dkg reszelt sajt
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
kevés olaj

Elkészítés:

1. A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval és a felkockázott vajjal, s addig gyúrjuk, amíg egyenletes színű és állagú masszát kapunk. A közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a tojást és hozzáöntünk 1 teáskanálnyi vizet. Jól összekeverjük, cipóvá formázzuk. Frissen tartó fóliába tekerjük, és 30 percre hideg helyre tesszük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

2. Egy lapos, hullámos peremű, 24 cm átmérőjű quiche-formát vékonyan kikenünk olajjal. A tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és az előkészített formába fektetjük. 10 percre hideg helyre tesszük. A tetejére ráteszünk egy réteg sütőpapírt, megszórjuk rizzsel vagy szárazbabbal, a sütőben 25 percig elősütjük.

3. A töltelékhez kevés olajban a sonkát megpirítjuk, konyhai törlőpapíron lecsepegtetjük, félretesszük. 3 tojást felverünk, a szerecsendióval, kevés sóval és borssal ízesítjük. Hozzákeverjük a tejszínt, és az egészet szitán átpasszírozzuk, hideg helyre tesszük.

4. A nehezéket és a sütőpapírt levesszük a formából. A maradék tojást felverjük, és a tésztát megkenjük. 7 percig tovább sütjük, hogy az alja is jól átsüljön. A sonkacsíkokkal és a sajttal megszórjuk, végül a tojás-tejszín keverékkel leöntjük. 20 percig sütjük, míg a töltelék elég kemény és szép barna lesz. Forrón tálaljuk.

A quiche lorraine lotaringiai töltött tészta, a 16. századból származik. Hagyományos módon tejszínnel, tojással és füstölt sonkával készítik, a francia konyha egyik legismertebb étele. Egyesek szerint a quiche a német Küche, azaz konyha szóból ered.
Az aprításnak azt a módját, amikor egyformán gyufaszálnyi csíkokra vágjuk a zöldségeket, julienne-nek nevezzük.
Quiche lorraine
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2188 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
Quiche lorraine
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
ételfotó