Bouillabaisse

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván drága
Bouillabaisse
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db filézett aranykeszeg
1 db filézett Szent Péter hala
50 dkg darabolt tengeri angolna
1 csipet sáfrány
24 szelet vékony szeletre vágott bagett
3 evőkanál olívaolaj
3 gerezd félbevágott fokhagyma
1 db csíkokra vágott édeskömény
1 szál csíkokra vágott póréhagyma
1 szál csíkokra vágott sárgarépa
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint
A leveshez:
10 dl víz
1 csipet sáfrány
2 szál kakukkfű
5 dl fehérbor
2 evőkanál paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
1 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
1 szál vékonyra szeletelt szárzeller
1 szál vékonyra szeletelt póréhagyma
1 db vékonyra szeletelt édeskömény
A rouille mártáshoz:
1 db tojás
1 evőkanál paradicsom
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 csipet sáfrány
2 és fél dl olívaolaj
20 dkg sült burgonya
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt feketebors
A tálaláshoz:
ízlés szerint finomra vágott bazsalikomlevél

Elkészítés:

1. A halfiléket és az angolnát sózzuk, borsozzuk, és az olívaolaj felével, a fokhagymával, a sáfránnyal, a sárgarépával, az édesköménnyel és a póréhagymával összekeverjük. Lefedve hideg helyre tesszük.

2. A leveshez a maradék olajat leveses fazékban felforrósítjuk, a filézésnél félretett szálkákat, csontokat beletesszük, és 3 percig pároljuk. Belekeverjük a póréhagymát, a hagymát, az édesköményt, a zellert és a fokhagymát, 2 percig együtt pároljuk, majd a borral még 5 percig főzzük. Hozzáöntjük a vizet, beletesszük a sáfrányt, a (zöld)fűszereket, és újabb 20 percig főzzük. A levet szitán átpasszírozzuk. A szitában maradó anyagot eldobjuk. A levest még 15 percig főzzük, közben kicsit besűrűsödik. Lemerjük róla a habot.

3. A rouille-mártáshoz a tojássárgáját tálban a paradicsommal, a fokhagymával, a sáfránnyal, sóval és borssal összekeverjük. Állandóan keverve belecsurgatjuk az olajat. A fóliában sült krumplit szitán átnyomjuk, és belekeverjük a mártásba.

4. A baguette szeleteket az előmelegített grillben enyhén megpirítjuk, hagyjuk kihűlni. Mindkét oldalát bedörzsöljük a fokhagyma vágott részével, ebből lesz a fokhagymás levesbetét. Ezután félretesszük.

5. A halfiléket 6-6 darabra vágjuk, és az angolnával, valamint a zöldségcsíkokkal egy nagy fazékba tesszük, ráöntjük a forró levest, és 7 percig tovább főzzük. A halat és a zöldséget kivesszük, nagyobb tálalóedénybe tesszük. 3 evőkanál rouille-mártást keverünk a levesbe, hogy besűrűsödjön. A levest ráöntjük a halra, megszórjuk a bazsalikommal. Fokhagymás pirítóssal és a maradék mártással tálaljuk.

Ezt az illatos hallevest kis lángon sűrűre főzték (a bouiller azt jelenti: főzni, abaisser azt jelenteni: csökkenteni) a Marseille-i halászok. A receptben szereplő halfajtákat tetszés szerint lehet változtatni.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Bouillabaisse
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2228 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
Bouillabaisse
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
van itthon