Nizzai saláta
Salade nicoise



Elkészítés:
1. A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük. Hőálló edénybe öntjük az olajat, beletesszük a babérlevelet, a kakukkfüvet és a bőr nélküli tonhalat. 5 percig közepes lángon melegítjük, 30 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk, kiemeljük a tonhalat, és rostélyra helyezzük, hogy lecsepegjen. Az olajat szitán átszűrjük, félretesszük.
2. A burgonyát (keményre fövő fajtát válasszunk) héjastól sós vízbe tesszük, a forrástól 30-35 percig főzzük. Ezután kivesszük, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, majd vastag szeletekre vágjuk.
3. A zöldbabot megpucoljuk, és sós vízben 8 percig főzzük. Hideg vízzel lehűtjük, és hagyjuk lecsepegni.
4. Az öntethez összekeverünk ecetet és sót, és az átszűrt olajat lassan hozzákeverjük.
5. A burgonyát, a zöldbabot, a paprikát és a hagymát beleforgatjuk az öntetbe, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tonhalat falatkányi darabokra tépkedjük és összekeverjük egy kevés öntettel. Minden tányérra rárakunk néhány salátalevelet. Erre burgonyát, zöldbabot, paprikát, hagymát és tonhalat halmozunk. A negyed paradicsomokat és a negyed tojásokat váltakozva körberakjuk a tányér szélén, majd a szardellákat és az olajbogyókat osztjuk szét a tányéron. A maradék öntetet röviddel a tálalás előtt ráöntjük, vagy külön tálkában kínáljuk.