Nizzai saláta

Salade nicoise

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető drága
Nizzai saláta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg tonhal
4 db negyedekre vágott paradicsom
2 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
1 db csíkokra vágott piros húsú paprika
1 db csíkokra vágott zöldpaprika
2 és fél evőkanál fehérborecet
25 dkg zöldbab
30 dkg burgonya
4 szál kakukkfű
2 dl olívaolaj
1 fej zöldsaláta
4 db keményre főzött tojás
5 dkg szardella
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük. Hőálló edénybe öntjük az olajat, beletesszük a babérlevelet, a kakukkfüvet és a bőr nélküli tonhalat. 5 percig közepes lángon melegítjük, 30 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk, kiemeljük a tonhalat, és rostélyra helyezzük, hogy lecsepegjen. Az olajat szitán átszűrjük, félretesszük.

2. A burgonyát (keményre fövő fajtát válasszunk) héjastól sós vízbe tesszük, a forrástól 30-35 percig főzzük. Ezután kivesszük, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, majd vastag szeletekre vágjuk.

3. A zöldbabot megpucoljuk, és sós vízben 8 percig főzzük. Hideg vízzel lehűtjük, és hagyjuk lecsepegni.

4. Az öntethez összekeverünk ecetet és sót, és az átszűrt olajat lassan hozzákeverjük.

5. A burgonyát, a zöldbabot, a paprikát és a hagymát beleforgatjuk az öntetbe, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tonhalat falatkányi darabokra tépkedjük és összekeverjük egy kevés öntettel. Minden tányérra rárakunk néhány salátalevelet. Erre burgonyát, zöldbabot, paprikát, hagymát és tonhalat halmozunk. A negyed paradicsomokat és a negyed tojásokat váltakozva körberakjuk a tányér szélén, majd a szardellákat és az olajbogyókat osztjuk szét a tányéron. A maradék öntetet röviddel a tálalás előtt ráöntjük, vagy külön tálkában kínáljuk.

A nizzai saláta francia neve: salade nicoise, és mint ebből kiderül, jellegzetes nizzai étel. Paradicsommal, tonhallal és fekete olajbogyóval készül. Nem csupán Dél-Franciaországban népszerű, a szakácsok országszerte kialakították saját változataikat, többek között burgonyával dúsítva.
Nizzai saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1493 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
Nizzai saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
szótár