Párolt tyúk gombával és hagymával

Elkészítési idő: 105 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Párolt tyúk gombával és hagymával
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 fej gyöngyhagyma
150 dkg bőrös, darabolt tyúk
10 dkg friss, egész gomba
10 dkg friss, negyedelt gomba
6 dkg húsos, csíkokra vágott szalonna
8 dkg vaj
3 dkg liszt
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors
A díszítéshez:
ízlés szerint finomra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A gyöngyhagymát és a szalonnacsíkokat egy kis serpenyőben hideg vízzel leöntjük, majd felforraljuk. A forralóvizet leöntjük, a szalonnát hideg vízzel leöblítjük. 6 dkg vajat megolvasztunk egy mély (2,5 liter űrtartalmú) tűzálló tálban. A 8 darabra vágott bőrös tyúkhúst beletesszük, és minden oldalát megpirítjuk (kb. 10 perc). Kivesszük az edényből, és papírtörlőn leitatjuk róla a zsírt.

2. Az edényből a fölösleges zsiradékot leöntjük, úgy, hogy kb. 2 teáskanálnyi maradjon az alján. Beletesszük az 1 cm széles csíkokra vágott szalonnát, a hagymát meg a méretétől függően egész vagy negyedelt gombát (pl. csiperkét), szép világosbarnára pirítjuk (kb. 3 perc), aztán tányérra tesszük. A maradék vajat az edényben megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve aranybarnára pirítjuk (kb. 3 perc). Felöntjük a húslevessel, és folyamatosan kevergetjük, amíg a mártás egynemű és sima lesz.

3. A húst és a bouquet garnit az edénybe, a mártásra tesszük, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a szalonnát, a hagymát és a gombát. Felforraljuk, az edényt szorosan lezárjuk, 45 percre a sütőbe tesszük. A hús elkészültét tűpróbával ellenőrizzük: ha a kifolyó leve már nem rózsaszínű, a tyúk tálalható.

4. A húst tálalótálra halmozzuk, szűrőkanállal kiszedjük a szalonnát meg a zöldségeket a főzőedényből, elosztjuk a húson, a tálat melegen tartjuk. A mártást besűrítjük, ízesítjük, és a húsra öntjük, megszórjuk a petrezselyemmel. Párolt rizzsel, galuskával, gombóccal vagy főtt krumplival tálalhatjuk.

A gombát ne hámozzuk meg, többségüket nem is lehet. A hámozással sok értékes anyagot távolítanánk el. A termesztett gombánál elég egy alapos, gyors mosás. Az erdei gombákat csak szárazon, kapargatással tisztítjuk. Átázva nehezen piríthatók, ránthatók.
A hagymától, a gombától és a szalonnától kapja csodás aromáját ez a baromfihús. Miközben az étel lassan párolódik a sütőben, másra is marad időnk.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Párolt tyúk gombával és hagymával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2626 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek Egytálételek
(Vince Kiadó, 2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők. Ez a könyv különböző országok különlegesen jó ízű receptjeit kínálja, mint a lazacos-rombuszhalas fricassée vagy a... bővebben...
Párolt tyúk gombával és hagymával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek Egytálételek
(Vince Kiadó, 2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők. Ez a könyv különböző országok különlegesen jó ízű receptjeit kínálja, mint a lazacos-rombuszhalas fricassée vagy a... bővebben...
most van szezonja