Halas minestrone pestóval

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 db páncéljában garnélarák
4 db friss Jakab-kagyló
3 evőkanál tejszín
1 db kockára vágott cukkini
2 és fél dkg apróra vágott zöldbab
5 dkg apró levestészta
¼ db kockára vágott zellergumó
1 szem kockára vágott burgonya
1 kisebb kockára vágott karalábé
½ szál kockára vágott fehérrépa
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 kis fej hámozott, karikára vágott vöröshagyma
2 és fél evőkanál olívaolaj
10 dl húslé
vagy
5 dkg főtt, apró fehérbab
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt feketebors
A díszítéshez:
néhány szál turbolya
A pestóhoz:
2 dl olívaolaj
5 dkg friss petrezselyem
3 dkg friss bazsalikomlevél
2 és fél dkg reszelt parmezán sajt
5 dkg fokhagyma
5 dkg pirított fenyőmag

Elkészítés:

1. A Jakab-kagylót előkészítjük. A kagylót a fehér izom és a narancssárga színű ikra alatt emeljük ki a héjából. A homokot és a szennyeződést öblítsük le a kagylókról. A kis, fényes, fehér izmot és a belét távolítsuk el, a narancssárga ikra azonban maradjon sértetlen. A kagylóhúsokat lapjával deszkára tesszük, és egyenként 3 részre vágjuk, de a narancsszínű ikrát egyben hagyjuk. A garnélákat megtisztítjuk, a beleket eltávolítjuk, lefedjük, a felhasználásig hideg helyre tesszük.

2. A pestóhoz minden hozzávalót mixerben sűrű, krémes masszává összedolgozunk. Egy tiszta, csavaros tetejű üvegbe kanalazzuk, a felszínére egy réteg olajat öntünk, hogy megvédjük az oxidációtól.

3. A leveshez az alaplét kis edényben felforraljuk. Egy nagy edényben az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát, a sárga- meg a fehérrépát, és kis lángon üvegesre pároljuk (2 perc). Hozzáöntjük a levet, belerakjuk a karalábét, a burgonyát és a zellert, kissé megsózzuk, és felfőzzük. Beleöntjük a levestésztát, és addig főzzük, míg a zöldség megpuhul (5 perc) . Hozzáadjuk a zöldbabot és a cukkinit, 2 percig még tovább főzzük.

4. Levesszük a levest tűzről, és hozzákeverjük a tejszínt és a fehérbabot, 3 evőkanál pestót, a kagylót és a garnélát. Sóval, fekete borssal fűszerezzük, újra felfőzzük (nem kell tovább forralni, nehogy a kagylók és a garnélák túlfőjenek, és rágósak legyenek). Tálaláskor turbolyalevelekkel díszítjük.

A maradék pesto egy hétig is eláll a hűtőben. Légmentesen záródó edényben le is fagyasztható. Alkalmas tésztákhoz, salátaöntetnek.
Ezt a klasszikus olasz levest ezúttal Jakab-kagylóval, garnélával és tejszínnel kombináljuk. A pestót csak a végén keverjük bele, és hagyjunk belőle egy keveset, mert gyorsan krémmártást varázsolhatunk belőle.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Halas minestrone pestóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2148 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
(Vince Kiadó, 2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal... bővebben...
Halas minestrone pestóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
(Vince Kiadó, 2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal... bővebben...
ételfotó