Bouillabaisse



Elkészítés:
1. A halfilét és az angolnát sózzuk, borsozzuk, az olívaolaj felével, a fokhagymával, a sáfránnyal, a sárgarépával, az édesköménnyel és a póréhagymával összekeverjük. Lefedve hideg helyre tesszük.
2. A leveshez a maradék olajat leveses fazékban felforrósítjuk, a filézésnél félretett szálkákat beletesszük, és 3 percig pároljuk. Belekeverjük a póréhagymát, a hagymát, az édesköményt, a zellert és a fokhagymát, 2 percig együtt pároljuk, majd a borral még 5 percig főzzük. Hozzáöntjük a vizet, beletesszük a sáfrányt, a (zöld)fűszereket, és újabb 20 percig főzzük. A zöldséget szitán átpasszírozzuk. A szitában maradó anyagot eldobjuk. A levest még 15 percig főzzük, közben kicsit besűrűsödik. Lemerjük róla a habot.
3. A mártáshoz a tojássárgáját tálban a paradicsompürével, a fokhagymával, a sáfránnyal, sóval és borssal összekeverjük. Állandóan keverve belecsurgatjuk az olajat. Az alufóliában sült krumplit szitán átnyomjuk, és belekeverjük.
4. A baguett-szeleteket az előmelegített grillben enyhén megpirítjuk, hagyjuk kihűlni. Mindkét oldalát bedörzsöljük a fokhagyma vágott részével, ebből lesz a fokhagymás levesbetét. Ezután félretesszük.
5. A halfiléket 6-6 darabra vágjuk, és az angolnával, valamint a zöldségcsíkokkal egy nagy fazékba tesszük, ráöntjük a forró levest, és 7 percig tovább főzzük. A halat és a zöldséget kivesszük, nagyobb tálalóedénybe tesszük. 3 evőkanál rouille-mártást keverünk a levesbe, hogy besűrűsödjön. A levest ráöntjük a halra, megszórjuk a bazsalikommal. Fokhagymás pirítóssal és a maradék mártással tálaljuk.