Kulebjaka

Coulibiac

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kulebjaka
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg finomra vágott csiperkegomba
50 dkg bőrös lazacfilé
50 dkg készen vásárolt leveles tészta
4 db tojás
5 dkg vaj
6 szál karikára vágott újhagyma
3 nagyobb fej finomra vágott mogyoróhagyma
½ db citrom leve
2 és fél evőkanál finomra vágott kapor
vagy
10 dkg friss sajt
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint
A zöldségalapléhez:
15 dl víz
2 evőkanál fehérborecet
1 késhegynyi
1 kisebb szál kockára vágott sárgarépa
1 kisebb fej durvára vágott vöröshagyma
4 szál petrezselyem
1 szál kakukkfű

Elkészítés:

1. A rizst puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük. 3 tojásból kemény tojást főzünk (10 perc), hideg vízzel gyorsan lehűtjük, a héját eltávolítjuk, a fehérjét és a sárgáját apróra vágjuk.

2. A vaj felét egy kis edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk az újhagymát, lefedjük, és kis lángon 4 percig pároljuk, sóval, borssal fűszerezzük.

3. A maradék vajat felolvasztjuk, belerakjuk a mogyoróhagymát, és 1 percig enyhén pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, a citromlevet, a sót, borsot, és addig pároljuk, amíg a gomba leve elpárolog.

4. A zöldségalaplé valamennyi hozzávalóját - az ecet kivételével - beleöntjük egy fazékba, a vízzel felforraljuk, és fedő alatt 15 percig forraljuk. Hozzáadjuk az ecetet, és még 5 percig főzzük.

5. A lazacot belerakjuk az alaplébe, és lefedve 5 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, a lazacot a lében, fedő nélkül hagyjuk kihűlni, aztán tányérra rakjuk. A bőrt lenyúzzuk, a szálkákat eltávolítjuk, a halat frissen tartó fóliával lefedjük.

6. A leveles tésztát megfelezzük. Az egyik felét belisztezett gyúródeszkán 3 mm vékony lappá nyújtjuk, majd 23x35 cm-es lapra vágjuk. Frissen tartó fóliába csavarjuk, és 30 percre hideg helyre tesszük. Ezután a rizst szétterítjük a tésztalapon, minden oldalán 2,5 cm-es peremet hagyva. Megszórjuk fél evőkanál kaporral, aztán rátesszük a gombakeveréket, a tojást és az újhagymát, sózzuk, borsozzuk.

7. A maradék tojást felverjük, és a tészta széleit bekenjük vele. A leveles tészta maradékából kb. 45x30 cm-es darabot nyújtunk, a sodrófával megemeljük, és ráterítjük a töltelékre. A széleit a felső peremétől az alsó pereméig jó erősen összenyomjuk. A fölösleges tésztát levágjuk, és a széleket tojással megkenjük. A levágott darabokat kisodorjuk, csíkokra vágjuk, és dekorációként rács alakban a pástétomra fektetjük. 10-15 percre hideg helyre tesszük.

8. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a tojássárgáját a maradék felvert tojással összekeverjük, majd bekenjük vele a pástétomot. A tésztát három-négy helyen megszurkáljuk. A sütőben aranybarnára, ropogósra sütjük (kb. 30 perc).

9. A kapormaradékot a friss sajttal vagy joghurttal összekeverjük, és a pástétomszeletekkel együtt tálaljuk.

Az orosz a lazaccal, rizzsel, gombával töltött, sült leveles tésztát kulebjakának nevezi. Kiváló vendégváró, különösen ha meleg, fehér vajmártást szolgálunk fel hozzá.
Kulebjaka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2385 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
(Vince Kiadó, 2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal... bővebben...
Kulebjaka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
(Vince Kiadó, 2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal... bővebben...
google+