Jakab-kagyló sajtmártással

| Fésűkagyló sajtmártásban receptek
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg reszelt gruyere sajt
8 nagy héjas Jakab-kagyló
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint
A hercegnőburgonyához:
2 és fél dkg vaj
100 dkg lisztes, hámozott burgonya
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt feketebors
A sajtmártáshoz:
5 dkg reszelt gruyere sajt
2 és fél dkg vaj
2 és fél dl tej
2 és fél dkg liszt
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A Jakab-kagylókat folyóvíz alatt alaposan megmossuk, hogy homok és más szennyeződés ne maradjon rajtuk, majd előkészítjük a következőképpen: a kagylót a fehér izom és a narancssárga színű ikra alatt emeljük ki a héjából. A homokot és a szennyeződést öblítsük le a kagylókról. A kis, fényes, fehér izmot és a belét távolítsuk el, a narancssárga ikra azonban maradjon sértetlen. A kagylóhúsokat laposabb felükkel a munkaasztalra fektetjük, és egyenként 3-3 darabra vágjuk, közben a narancssárga színű ikrát egyben hagyjuk. Lefedjük, és a további feldolgozásig hideg helyre tesszük. A kagylóhéjakat is megőrizzük.

2. A kagylóhéjakat egy fazék hideg vízbe tesszük. Felfőzzük, és 5 percig lassan forraljuk. Utána lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni és megszáradni.

3. A hercegnőburgonyához a krumplit nagy fazék hideg, sós vízbe tesszük. Lefedve felforraljuk, és kis lángon 15-20 perc alatt puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet, majd a burgonyát fazékban, alacsony hőmérsékleten, 1-2 percig ide-oda mozgatjuk, hogy minden víz elpárologjon róla. A burgonyát szétnyomjuk, vagy erős szitán keresztül tálba passzírozzuk. Hozzákeverjük a vajat és a tojássárgáját, szerecsendióval, ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A pürét csillagcsőrös, nagyobb habzsákba kanalazzuk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

4. A sajtmártáshoz a vajat kis edényben, közepes lángon felolvasztjuk. Beleszórjuk a lisztet, és folytonos keverés mellett kb. egy percig forrósítjuk, de ne barnítsuk meg. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejet, jól összekeverjük, majd további állandó kevergetés mellett felfőzzük. Kis lángon 3-4 percig forraljuk, míg a mártás besűrűsödik, annyira, hogy a kanál hátán megtapad. Levesszük a tűzről, belekeverjük a tojássárgáját és a gruyére sajtot, kevés sóval és borssal fűszerezzük.

5. A nyomózsákból minden egyes kagyló héjára kis, egymást átfedő körökben burgonyapürét nyomunk. A héjakat gyűrű formájú alátétre ültetjük - mert így a kagylóhéj domború része ráfekszik az alátétre, és a töltelék nem fut ki belőle - és ezzel együtt sütőlapra helyezzük. A szeletekre vágott kagylóhúst és az egész ikrát elosztjuk a kagylóhéjakban, ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, majd kanalanként ráöntjük a sajtmártást. Végül a maradék sajttal megszórjuk, és a sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A feketekagyló tisztítása során a kagylókat lekeféljük, gondosan eltávolítjuk róluk a homokot. A piszokmaradványokat késsel levakarjuk. A bajuszát oldal irányban kihúzzuk. A nem hibátlan, nem teljesen zárt kagylókat, vagy azokat, amelyek a munkaasztalhoz ütögetve nem nyílnak ki, eldobjuk. A fésűkagyló tisztítása során a kagylókat az izomrost és az ikra közé szúrva kinyitjuk. A kagylókat megmossuk, gondosan eltávolítjuk róluk a szennyeződést, majd lehúzzuk a csillogó, fehér izmot és a fekete belet, de a narancsszínű ikra maradjon sértetlen.
A Jakab-kagylók francia neve coquilles Saint-Jacques. A kagylóhéj egyik felében sütik ki. Klasszikus módon formára nyomott burgonyapürével és gruyere sajtból készült mártással vonják be.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Könnyű, száraz, fehér habzóbor illik hozzá.
Jakab-kagyló sajtmártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2276 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
(Vince Kiadó, 2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal... bővebben...
Jakab-kagyló sajtmártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
(Vince Kiadó, 2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal... bővebben...
twitter