Ceviche

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 55 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Ceviche
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db citrom leve
60 dkg konyhakész tengeri keszeg
vagy
60 dkg konyhakész makréla
vagy
60 dkg konyhakész tengeri süllő
1 kis fej finomra vágott vöröshagyma
1 db kimagozott, apróra vágott zöld húsú paprika
½ db kimagozott, apróra vágott chilipaprika
½ db kockára vágott kígyóuborka
1 kisebb tisztított, kockára vágott avokádó
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt feketebors
A díszítéshez:
4 db hámozott, kockára vágott paradicsom
néhány levél friss turbolya
vagy
néhány levél friss petrezselyemzöld
A vízitormás öntethez:
másfél evőkanál fehérborecet
10 dkg tisztított vízitorma
1 dl olívaolaj
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A halfilét 5 mm széles csíkokra vágjuk, citromlevet csepegtetünk rá, majd lefedve 120 percre hidegre tesszük.

2. A halat lecsepegtetjük, kevés sóval, borssal, a hagymával, a paprikával, a chilivel, az uborkával és az avokádóval óvatosan összekeverjük. Frissen tartó fóliával letakarjuk, 60-120 percre hidegre tesszük. Hat tálalótányért lehűtünk.

3. Az öntethez a vízitormát forrásban lévő sós vízben kb. 1 percig forraljuk. Leszűrjük, majd folyó hideg víz alatt hirtelen lehűtjük, vagyis blansírozzuk. A maradék vizet papírtörlővel felitatjuk róla, majd a tormát a fehérborecettel és az olívaolajjal konyhai robotgépben pürésítjük. Kevéske sóval, borssal fűszerezzük.

4. Tálaláskor egy 8 cm átmérőjű nyomóformát ráteszünk a hideg tányérra és megtöltjük a ceviche-vel, közben kanállal óvatosan belenyomkodjuk. Leemeljük a formát, és a többi tányéron is elvégezzük ugyanezt a műveletet. A vízitormás öntetet a zöldséges hal köré kanalazzuk, paradicsomkockákkal, petrezselyemmel vagy turbolyával díszítjük. Ropogós kenyérrel kínáljuk.

Ha csak egészben kapható keszeg, makrahal vagy tengeri süllő, 80 dekás halat vegyünk, és magunk filézzük ki az alábbiak szerint: A melluszonyokat és a kopoltyúkat a fej mögött kivágjuk, eldobjuk. A gyomor alatt kis bemetszést ejtünk, majd a hasi oldalt majdnem a kopoltyúig végigvágjuk. A belsőségeket eltávolítjuk és kidobjuk. A hasüreget kimossuk. A fej mögött bemetszést ejtünk, majd a fejtől a farokig a gerinc mentén végigvágjuk. A húst lapos szögben lendületes metszésekkel leválasztjuk és leemeljük a szálkákról.
Az étel krémes változatát is elkészíthetjük, ha 2,5 dl kókusztejet adunk a zöldséghez.
A nyers halból készülő ceviche (szevicse) Dél-Amerikából származik. A halat citromos dresszing savában érlelik, míg ugyanolyan fehér lesz, mintha tűzön főtt volna.
Ceviche
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5942 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
(Vince Kiadó, 2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal... bővebben...
Ceviche
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
(Vince Kiadó, 2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal... bővebben...
facebook