Homárleves

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 nagy homár
vagy
2 kisebb homár
2 evőkanál olívaolaj
½ szál kockára vágott sárgarépa
½ fej finomra vágott vöröshagyma
½ db kockára vágott zellergumó
2 és fél evőkanál konyak
másfél dl száraz fehérbor
15 dl halalaplé
7 és fél dkg rizsliszt
1 evőkanál zsíros créme double
1 teáskanál finomra vágott tárkony
5 dkg passzírozott paradicsom
vagy
4 nagy hámozott, kockára vágott paradicsom
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az élő homárt az ajánlott módszerrel (lásd: Megjegyzések) előkészítjük, vagy kérjük meg a halkereskedőt.

2. A leveshez előkészítjük a 70-80 dkg homárt (lásd: Megjegyzések). Fazékban felhevítjük az olajat, a homárt páncélostul beletesszük, és magas hőfokon 2 percig keverjük. Hozzáadjuk a sárgarépát, a hagymát meg a zellert, és közepes hőfokon 2 percig pároljuk. Hozzáöntjük a konyakot, és kinyújtott karral azonnal meggyújtjuk. Megvárjuk, amíg ellángol, vagy a lángot fedővel elfojtjuk. Beleöntjük a bort, és kevergetve főzzük, míg a sűrű főzet feljön a fazék aljáról. Hozzáadjuk a paradicsomot, vagy a passzírozott paradicsomot, a fűszercsokrot, majd az alaplevet, és az egészet felfőzzük.

3. A homárdarabokat habkanállal kiemeljük, késsel durván kisebb darabokra vágjuk, a rizslisztben megforgatjuk, majd visszatesszük a fazékba. Az egészet összekeverjük, felfőzzük, 10 percig forraljuk.

4. A levest finom szitán átpasszírozzuk, a szilárd részeket kanál hátával szétnyomkodjuk, hogy minden levet kifacsarjunk belőle. A szitában maradt anyagot kidobjuk. A levest tiszta főzőedénybe töltjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Olyan sűrűnek kell lennie, hogy megtapadjon egy kanál hátán. Ha még nem tapad oda, újra felfőzzük, tovább forraljuk.

5. Kisebb tálban összekeverjük a tejszínt a tojássárgájával. A forró levesből kb. 1,2 deciliternyit hozzákeverünk, a keveréket pedig visszaöntjük a levesbe. 5 percig folyamatosan kevergetve melegítjük, de már nem forraljuk. Megszórjuk tárkonnyal, előmelegített levesestálban vagy agyag levesestálkákban tálaljuk.

A homárt először 120 percre a mélyhűtőbe tesszük, hogy érzéketlenné tegyük. A homár farkát törlőkendővel megfogjuk. Egy éles kés hegyét a fej közepére helyezzük, és a két szeme között gyorsan, erőteljesen átszúrjuk a fején a pengét a deszkáig.
A homárt hosszában kettévágjuk A velőzsákot a fejből, a belet a farok középvonala mentén eltávolítjuk, eldobjuk. Az ollókat lecsavarjuk, és sodrófával vagy egy kisebb, nehéz edény aljával feltörjük. A farkát hosszú, éles késsel négy darabba vágjuk.
A bouquet garnihoz egy babérlevelet, egy kakukkfűágat, néhány zeller- és petrezselyemlevelet egy póréhagyma zöldjébe tekerünk, cérnával összekötözzük. Hosszú cérnán belelógatjuk a fazékba.
A sűrű krémleves a feltételezések szerint Spanyolországból származik, ahol is eleinte galamb- és fürjhúsból készítették, mígnem a 17. században a rákfélék vették át a legfontosabb hozzávaló szerepét.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Homárleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2440 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
(Vince Kiadó, 2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal... bővebben...
Homárleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
(Vince Kiadó, 2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető és egészséges ételek is. Legyen az egy bouillabaisse, spanyol paella vagy - kicsit fantáziadúsabban - nyelvhal... bővebben...
könyvek