Grillázsfagylaltos habcsóktorta



Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra (gáz 2. fokozat). Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és mindegyikre rajzoljunk egy-egy 20 cm ármérőjű kört. Vékonyan kenjük meg olajjal, és szórjuk meg kristálycukorral.
2. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd fokozatosan adjunk hozzá 25 dkg cukrot. Keverjük keményre és fényesre, amíg a cukor teljesen feloldódik. Habzsákból spirális alakban töltsük ki a 2 kör alakú lapot. Süssük őket 60 percen át, majd kapcsoljuk ki a sütőt, és nyitott ajtó mellett hagyjuk a habcsókokat a sütőben kihűlni.
3. A grillázshoz egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és szórjuk rá a mandulát. A maradék cukrot egy lábosban keverjük el a vízzel, és lassú tűzön állandó kevergetés mellett főzzük, amíg a cukor feloldódik Keverés nélkül forraljuk fel, és amikor aranybarna lesz, öntsük a mandulára. Hagyjuk kihűlni és megdermedni, majd sodrófával vagy robotgéppel törjük finomra.
4. A fagylaltot vegyük ki a hűtőből, hogy kissé megpuhuljon. Keverjük krémesre, és keverjük bele a mandulagrillázst. Az egyik habcsóklapot tegyük 23 cm átmérőjű tortaformába, kanalazzuk rá a fagylaltot, majd fedjük le a második lappal. Fagyasztás után kínáljuk.
5. Az öntethez robotgépben keverjük simára a hozzávalókat. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet. A habcsóktorta mellé kínáljuk.