Sült Alaszka

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Sült Alaszka
Adag: 6-8 adag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 és ¼ dl narancslikőr
25 dkg cukrozott, apróra vágott vegyes gyümölcs
vagy
1 db piskóta
18 és fél dkg kristálycukor
6 dkg pirított, finomra vágott mandula
2 teáskanál reszelt narancshéj
6 dkg reszelt étcsokoládé
vagy
6 dkg apróra darabolt étcsokoládé

Elkészítés:

1. Egy 2 literes kerek fémtálat béleljünk ki nyirkos muszlinkendővel. Hagyjunk megpuhulni 1 liter fagylaltot annyira, hogy bele tudjuk keverni a cukrozott gyümölcsöt 2 teáskanál likőrrel és 1 teáskanál reszelt narancshéjjal. Kanalazzuk a keveréket a tálba, simítsuk le, és fagyasszuk le a mélyhűtőben. Puhítsuk meg a maradék fagylaltot, keverjük bele a mandulát, a csokoládét, a maradék likőrt és a narancshéjat. Kanalazzuk rá a már megfagyasztott fagylaltra, és simítsuk le a tetejét.

2. A fagylaltot gyorsan takarjuk le a 3 cm vastag piskótacsíkokkal. Fedjük le alufóliával, és legalább 120 percen át fagyasszuk. A sütőt melegítsük 220 °C-ra (gáz 7. fokozat). Elektromos habverővel száraz, tiszta tálban verjük kemény habbá a tojásfehérjét. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, 4-5 percig verjük, amíg kemény és fényes lesz.

3. A fagylaltot borítsuk tepsibe, és vegyük le róla a muszlint. Gyors mozdulatokkal kenjük rá a tojáshabot úgy, hogy teljesen befedje a fagylaltot. 5-8 percig süssük, amíg a tojáshab aranybarnára pirul. Szeleteljük fel, és azonnal tálaljuk.

Nyomjunk egy megmosott fél üres tojáshéjat a tojáshab tetejébe még sütés előtt. Sütés után töltsük meg felmelegített konyakkal, és az alkoholt tálaláskor gyújtsuk meg.
Valószínűleg a kínaiak sütöttek először fagylaltot szigetelő réteggel borítva, bár ők nem habcsókot, hanem tésztát használtak. A franciák ezt az ötletet felhasználva készítették a norvég omlettet (omelette Norvegienne), csak tészta helyett habcsókot használtak. A sült Alaszka elnevezés természetesen az amerikaiaktól származik.

Piskóta

Piskóta
12 db tojás
1 csipet
1 db héja citrom
25 dkg finomliszt

Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.

A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.

A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.

A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.

Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.

Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.

Sült Alaszka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 9410 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Sült Alaszka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
most van szezonja