Sült Alaszka



Elkészítés:
1. Egy 2 literes kerek fémtálat béleljünk ki nyirkos muszlinkendővel. Hagyjunk megpuhulni 1 liter fagylaltot annyira, hogy bele tudjuk keverni a cukrozott gyümölcsöt 2 teáskanál likőrrel és 1 teáskanál reszelt narancshéjjal. Kanalazzuk a keveréket a tálba, simítsuk le, és fagyasszuk le a mélyhűtőben. Puhítsuk meg a maradék fagylaltot, keverjük bele a mandulát, a csokoládét, a maradék likőrt és a narancshéjat. Kanalazzuk rá a már megfagyasztott fagylaltra, és simítsuk le a tetejét.
2. A fagylaltot gyorsan takarjuk le a 3 cm vastag piskótacsíkokkal. Fedjük le alufóliával, és legalább 120 percen át fagyasszuk. A sütőt melegítsük 220 °C-ra (gáz 7. fokozat). Elektromos habverővel száraz, tiszta tálban verjük kemény habbá a tojásfehérjét. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, 4-5 percig verjük, amíg kemény és fényes lesz.
3. A fagylaltot borítsuk tepsibe, és vegyük le róla a muszlint. Gyors mozdulatokkal kenjük rá a tojáshabot úgy, hogy teljesen befedje a fagylaltot. 5-8 percig süssük, amíg a tojáshab aranybarnára pirul. Szeleteljük fel, és azonnal tálaljuk.
Piskóta
Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.
A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.
A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.
A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.
Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.
Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.