Citromos-kapris borjúszelet

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Citromos-kapris borjúszelet
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg szeletelt borjúhús
2 evőkanál víz
2 db kissé felvert tojás
2 evőkanál olaj
4 dkg vaj
2 és fél dl fehérbor
3 evőkanál kapribogyó
2 db tojás
2 és fél dl húsleves
1 evőkanál citromlé
13 dkg kockára vágott, hideg vaj
igény szerint bors
igény szerint
igény szerint liszt

Elkészítés:

1. A húst 3 mm vastagra kiverjük, 3-3 darabba vágjuk, és a sóval, borssal ízesített lisztbe forgatjuk. A tojásokat 2 evőkanál vízzel simára keverjük, és a hússzeleteket belemártjuk, lecsepegtetjük.

2. A hússzeleteket részletekben az olaj és a vaj keverékén mindkét felükön 3-5 perc alatt szép pirosra sütjük, papírtörlőre szedve leitatjuk, és amíg a többivel el nem készültünk, letakarva melegen tartjuk.

3. A zsiradékot a serpenyőből eltávolítjuk. A bort a serpenyőbe öntjük, a kaprit hozzáadva 8 percig főzzük, miközben a leve elpárolog. Ekkor a húslevessel felengedjük, a felére befőzzük, evőkanálnyi citromlével ízesítjük. A vajkockákat egyenként beledobva, kevergetve felolvasztjuk, de nem forraljuk fel. Megfűszerezzük, és ha kell, még egy kevés citromlevet is öntünk bele. A hússzeleteket a serpenyőbe visszarakva alaposan átforrósítjuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
A citrommal és kaprival ízesített vajmártás kellemesen pikánssá varázsolja a borjúhúst: érdemes megkóstolni ezt a jellegzetes olasz fogást.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Marhahúsleves

Kép nélkül
100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.

Citromos-kapris borjúszelet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1523 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan különböző tájegységre tagolódik, s mindegyik nagyon sajátos gasztronómiai különlegességekkel szolgál. Aki átlapozza ezt a... bővebben...
Citromos-kapris borjúszelet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan különböző tájegységre tagolódik, s mindegyik nagyon sajátos gasztronómiai különlegességekkel szolgál. Aki átlapozza ezt a... bővebben...
lexikon