Burgonya Anna módra

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Burgonya Anna módra
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg tisztított vaj
100 dkg burgonya
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 220 °C-ra (gáz 8. fokozat) bemelegítjük. A krumplit meghámozzuk, és késsel vagy gyaluval 2 mm vastag szeletekre vágjuk. Felhasználásig hideg vízbe rakjuk.

2. A burgonyát leszűrjük, leitatjuk, majd kisebb adagokban, 6 dkg vajban átsütjük, hogy a vaj a krumplit bevonja, átforrósítsa. Félretéve kissé hűlni hagyjuk.

3. Egy tűzálló tálat 6 dkg vajjal kikenünk, majd az elősütött krumplikarikákat körkörösen, félig egymásra fektetve belerakjuk, megfűszerezzük. Ezt addig ismételjük, amíg a burgonyából tart. A maradék vajat a tetejére morzsoljuk, és a sütőben 30 perc alatt ropogós pirosra sütjük.

4. Végül a lepény szélét késsel meglazítjuk, a tetejére tálat borítunk, és gyors mozdulattal megfordítjuk, hogy a tálra essen. Azonnal tálaljuk.

Azért, hogy a nyers burgonya ne barnuljon meg, hideg vízbe reszeljük. Ezt később kézzel kinyomjuk vagy salátacentrifugával eltávolítjuk belőle.
III. Napóleon korában élt Anna asszony, akiről ezt a krumpliételt elnevezték. Azóta is készítik, noha senki nem tudja, hogy az ő vagy a szakácsa nevét őrzi-e ez a népszerű zamatos fogás.

Tisztított vaj

Tisztított vaj
18 dkg vaj

1.18 dkg vajat kis kockákra vágunk. Kis lábosba tesszük, és alacsony hőmérsékletű vízfürdőbe állítjuk. A vajat kevergetés nélkül felolvasztjuk.

2. Az edényt levesszük a tűzről és a vajat hagyjuk kissé hűlni. Leszedjük a habot a tetejéről, óvatosan, hogy a vaj ne keveredjen fel.

3. A világos sárga folyadékot leöntjük, hogy a tejes lerakódások visszamaradjanak a lábosban. A tisztított vajat levegős tartóba öntjük, és a hűtőszekrényben tároljuk.

Burgonya Anna módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1789 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2007)

Legnépszerűbb ételeink között is dobogós hely jut a burgonyának. Érdemes azt is megtanulni, hogy milyen sokoldalú alapélelmiszerről van szó, amiből nemcsak levest vagy változatos köretet, salátát készíthetünk, de sokféle... bővebben...
Burgonya Anna módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2007)

Legnépszerűbb ételeink között is dobogós hely jut a burgonyának. Érdemes azt is megtanulni, hogy milyen sokoldalú alapélelmiszerről van szó, amiből nemcsak levest vagy változatos köretet, salátát készíthetünk, de sokféle... bővebben...
cikkek