Töltött burgonyakrokett

Adag: 14 darab
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg burgonya
3 db simára kevert tojás
15 dkg zsemlemorzsa
1 evőkanál olaj
6 dkg finomliszt
2 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
A kecskesajtos töltelékhez:
6 dkg szeletelt, kimagozott olívabogyó
15 dkg kockára vágott kecskesajt
A sonkás töltelékhez:
10 dkg főtt és kockára vágott füstölt hús
5 dkg főtt, durvára vágott paraj
5 dkg reszelt sajt
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és sós vízben 30-35 perc alatt puhára főzzük.

2. Utána leszűrjük, és az edénybe visszaöntve szárazra pároljuk, majd összetörjük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és a vajjal meg a tojássárgájával összedolgozzuk. Gyúródeszkára átrakva kihűtjük.

3/a. A sonkás kroketthez a füstölt húst a sajttal meg a parajjal összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk. Két evőkanálnyi tésztát kis téglalappá nyújtunk, mindegyikre tölteléket halmozunk, és 6 cm hosszú rúddá göngyöljük. A végeit benyomkodva jégbe hűtjük.

3/b. A kecskesajtos kroketthez a kecskesajtot az olívabogyóval összekeverjük, és a sonkáshoz hasonlóan a tésztába csomagoljuk. Sütésig jégbe hűtjük.

4. Egy teflonserpenyőbe, az egyharmadáig olajat töltünk és megmelegítjük. Közben egy tálkában a lisztet sóval, borssal ízesítjük. Egy másik tálkába a tojásokat simára keverjük. A zsemlemorzsát papírlapra terítjük.

5. A kroketteket először a fűszeres lisztbe, majd a tojásba mártjuk, végül a morzsába forgatjuk. A meleg olajba rakva körös-körül 3-4 perc alatt szép pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk.

Tipp: Ügyeljünk arra, hogy a burgonyát jól szárítsuk ki, mert ha nedves marad, több olajat szív magába. Miután a kroketteket a morzsába mártottuk, a felesleget alaposan rázzuk le róla. Ez azért fontos, mert ha a morzsa az olajba potyog, hamar odaég. A maradék olajat nemcsak szűrőn, de a kávégéphez árult filteren is érdemes átszűrni, nehogy apró morzsa maradjon benne.

Ügyeljünk arra, hogy a burgonyát jól szárítsuk ki, mert ha nedves marad, több olajat szív magába. Miután a kroketteket a morzsába mártottuk, a felesleget alaposan rázzuk le róla. Ez azért fontos, mert ha a morzsa az olajba potyog, hamar odaég. A maradék olajat nemcsak szűrőn, de a kávégéphez árult filteren is érdemes átszűrni, nehogy apró morzsa maradjon benne.
A francia "croquer", azaz ropogtatni szó után kapta a nevét, mert az igazi krokett külseje mindig ropogós. Még különlegesebb, ha valamivel megtöltve sütjük.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Burgonyakrokett

Burgonyakrokett
50 dkg burgonya
15 dkg zsemlemorzsa
1 evőkanál olaj
3 db simára kevert tojás
6 dkg finomliszt
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
A sütéshez::
igény szerint olaj

1. A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és sós vízben 30-35 perc alatt puhára főzzük.

2. Utána leszűrjük, és az edénybe visszaöntve szárazra pároljuk, majd összetörjük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és a vajjal meg a tojássárgájával összedolgozzuk. Gyúródeszkára átrakva kihűtjük.

3. A burgonyamasszát 2 ujjnyi vastag kerek lappá nyújtjuk, és cikkekre vágjuk. Mindegyik cikkből meglisztezett kezünkkel hosszú rudat sodrunk (1. kép).

4. A rudakat lisztben megforgatjuk (2. kép), a felesleges lisztet lerázzuk róla.

5. A meglisztezett kroketteket először simára kevert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk (3. kép). Ha a kéreg nem lenne elég vastag, még egyszer tojásba , utána morzsába mártjuk.

4. Egy teflonserpenyőbe, az egyharmadáig olajat töltünk és megmelegítjük.

5. A kroketteket a meleg olajba rakva körös-körül 3-4 perc alatt szép pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk.

Töltött burgonyakrokett
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4049 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2007)

Legnépszerűbb ételeink között is dobogós hely jut a burgonyának. Érdemes azt is megtanulni, hogy milyen sokoldalú alapélelmiszerről van szó, amiből nemcsak levest vagy változatos köretet, salátát készíthetünk, de sokféle... bővebben...
Töltött burgonyakrokett
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2007)

Legnépszerűbb ételeink között is dobogós hely jut a burgonyának. Érdemes azt is megtanulni, hogy milyen sokoldalú alapélelmiszerről van szó, amiből nemcsak levest vagy változatos köretet, salátát készíthetünk, de sokféle... bővebben...
lexikon