Töltött burgonyakrokett



Elkészítés:
1. A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és sós vízben 30-35 perc alatt puhára főzzük.
2. Utána leszűrjük, és az edénybe visszaöntve szárazra pároljuk, majd összetörjük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és a vajjal meg a tojássárgájával összedolgozzuk. Gyúródeszkára átrakva kihűtjük.
3/a. A sonkás kroketthez a füstölt húst a sajttal meg a parajjal összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk. Két evőkanálnyi tésztát kis téglalappá nyújtunk, mindegyikre tölteléket halmozunk, és 6 cm hosszú rúddá göngyöljük. A végeit benyomkodva jégbe hűtjük.
3/b. A kecskesajtos kroketthez a kecskesajtot az olívabogyóval összekeverjük, és a sonkáshoz hasonlóan a tésztába csomagoljuk. Sütésig jégbe hűtjük.
4. Egy teflonserpenyőbe, az egyharmadáig olajat töltünk és megmelegítjük. Közben egy tálkában a lisztet sóval, borssal ízesítjük. Egy másik tálkába a tojásokat simára keverjük. A zsemlemorzsát papírlapra terítjük.
5. A kroketteket először a fűszeres lisztbe, majd a tojásba mártjuk, végül a morzsába forgatjuk. A meleg olajba rakva körös-körül 3-4 perc alatt szép pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk.
Tipp: Ügyeljünk arra, hogy a burgonyát jól szárítsuk ki, mert ha nedves marad, több olajat szív magába. Miután a kroketteket a morzsába mártottuk, a felesleget alaposan rázzuk le róla. Ez azért fontos, mert ha a morzsa az olajba potyog, hamar odaég. A maradék olajat nemcsak szűrőn, de a kávégéphez árult filteren is érdemes átszűrni, nehogy apró morzsa maradjon benne.
Burgonyakrokett

1. A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és sós vízben 30-35 perc alatt puhára főzzük.
2. Utána leszűrjük, és az edénybe visszaöntve szárazra pároljuk, majd összetörjük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és a vajjal meg a tojássárgájával összedolgozzuk. Gyúródeszkára átrakva kihűtjük.
3. A burgonyamasszát 2 ujjnyi vastag kerek lappá nyújtjuk, és cikkekre vágjuk. Mindegyik cikkből meglisztezett kezünkkel hosszú rudat sodrunk (1. kép).
4. A rudakat lisztben megforgatjuk (2. kép), a felesleges lisztet lerázzuk róla.
5. A meglisztezett kroketteket először simára kevert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk (3. kép). Ha a kéreg nem lenne elég vastag, még egyszer tojásba , utána morzsába mártjuk.
4. Egy teflonserpenyőbe, az egyharmadáig olajat töltünk és megmelegítjük.
5. A kroketteket a meleg olajba rakva körös-körül 3-4 perc alatt szép pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk.