Rizottó a tenger gyümölcseivel

Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg tisztított fésűkagyló
50 dkg kagyló
50 dkg rák
vagy
50 dkg rák steak
1 csokor összevágott petrezselyemzöld
6 dkg reszelt parmezán sajt
másfél dl tejszín
2 és fél dl húsleves
1 fej összevágott vöröshagyma
8 gerezd összevágott fokhagyma
1 kicsi összevágott sárgarépa
1 szál összevágott zellerszár
5 szál összevágott újhagyma
2 ág kakukkfű
1 fej reszelt vöröshagyma
7 és fél dl fehérbor
igény szerint olívaolaj
A tetejére:
ízlés szerint vékonyra szeletelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. A kagylókat lesikáljuk, a „bajuszukat" leszedjük. A fésűkagylót is megmossuk, papírtörlőn leitatjuk. A rákot is megtisztítjuk, ha rák-steakból készítjük, kisebb darabokra vágjuk.

2. A kagylókat az összevagdalt hagymával, a babérlevéllel és a kakukkfűvel ízesített 5 dl borban 5 percig főzzük, hogy kinyíljanak, majd megtisztítjuk. Amelyik kagyló nem nyílik ki, azt kidobjuk. A főzőlevet batisztruhán átszűrve félretesszük.

3. A rákot 4 evőkanál olajon 2 perc alatt pirosra sütjük, majd szűrőlapáttal kiszedjük. A fésűkagylót a serpenyőbe rakjuk, és azt is 2 percig a tűzön hagyjuk, majd kiszedjük. A rákok páncélját, fejét az olajba rakva 2-3 percig pirítjuk, majd kiszedjük, összetörjük vagy krumplinyomón áttörjük. A serpenyőbe most az újhagyma, a zeller, a répa és a fokhagyma fele kerül, és 2 percig sütjük. A kagyló főzővizével felöntve 15 percig forraljuk. Ekkor 5 dl vizet öntünk hozzá, és ezzel még 15 percig főzzük. Utána az egészet sűrű szűrőn átnyomkodjuk, ha kell, még annyi vizet adunk hozzá, hogy 1,75 liternyi folyadékot kapjunk, és kis lángon forraljuk.

4. A reszelt hagymát 4 evőkanál olajon 3-5 percig pároljuk, a rizst meg a maradék fokhagymát belekeverjük, 2 percig sütjük, majd a maradék borral felengedjük. Addig hagyjuk a tűzön, amíg a rizs a nedvességet magába nem szívta, majd a húslevessel vagy halalaplével felöntjük. 30-35 percig kis lángon kevergetjük, hogy a rizs megpuhuljon, és a nedvességet magába szívja. Ekkor a tejszínt meg a reszelt sajtot belekeverjük, és a kétféle kagylóval, a rákkal meg a petrezselyemmel átmelegítjük. A tetejére vékony sajtszeleteket fektetve adjuk asztalra.

Húsleves helyett halalaplével is készíthetjük, melynek ízvilága sokkal jobban illik hozzá, mint a húslevesé.
Magyarországon a "tenger gyümölcsei", aza a kagyló, rák, tintahal csak fagyasztva vagy konzervben kapható (szerencsére ez ma már nem igaz!). Érdemes mégis ünnepi alkalmakkor megkóstolni olyan fogásokat, amelyek a tenger ízeit idézik.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Rizottó a tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4585 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan különböző tájegységre tagolódik, s mindegyik nagyon sajátos gasztronómiai különlegességekkel szolgál. Aki átlapozza ezt a... bővebben...
Rizottó a tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan különböző tájegységre tagolódik, s mindegyik nagyon sajátos gasztronómiai különlegességekkel szolgál. Aki átlapozza ezt a... bővebben...
szótár