Mandulás krumplikrokett

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Mandulás krumplikrokett
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg finomra vágott mandula
80 dkg burgonya
2 db felvert tojás
10 dkg finomliszt
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
5 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A sütőt 190 °C-ra (gáz 5. fokozat) bemelegítjük. A burgonyaszemeket villával megszurkáljuk, és tepsire fektetve 45 percig, ha kell, 1 óráig sütjük.

2. A burgonyát félbevágva a belsejét kikaparjuk, villával összetörjük, és még melegen a vajjal meg a tojások sárgájával összekeverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük és kihűtjük.

3. Egy teflonserpenyőben bőven olajat melegítünk. A lisztet sóval, borssal ízesítjük. Egy másik tálkában a tojást simára keverjük. A harmadikba a darált és összevagdalt mandula keveréke kerül.

4. Nedves kézzel, tenyerünk között 4 cm vastag, 6 cm hosszú hengereket formázunk, és késsel egyforma hosszúra egyengetjük.

5. Először a lisztbe, majd a tojásba, végül a mandulába forgatjuk, majd több részletben az olajban körös-körül szép pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk.

A francia "croquer", azaz ropogtatni szó után kapta a nevét, mert az igazi krokett külseje mindig ropogós.
A kihűlt burgonyafánkot sose melegítsük fel fedő alatt vagy mikrohullámú készülékben, mert elveszti ropogósságát, nyúlóssá válik.
A belül omlós, zamatos krokett külseje ropogós, különleges lesz, ha mandulába forgatva sütjük meg. Nemcsak köret, de valamilyen mártással nagyszerű előétel is lehet.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Burgonyakrokett

Burgonyakrokett
50 dkg burgonya
15 dkg zsemlemorzsa
1 evőkanál olaj
3 db simára kevert tojás
6 dkg finomliszt
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
A sütéshez::
igény szerint olaj

1. A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és sós vízben 30-35 perc alatt puhára főzzük.

2. Utána leszűrjük, és az edénybe visszaöntve szárazra pároljuk, majd összetörjük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és a vajjal meg a tojássárgájával összedolgozzuk. Gyúródeszkára átrakva kihűtjük.

3. A burgonyamasszát 2 ujjnyi vastag kerek lappá nyújtjuk, és cikkekre vágjuk. Mindegyik cikkből meglisztezett kezünkkel hosszú rudat sodrunk (1. kép).

4. A rudakat lisztben megforgatjuk (2. kép), a felesleges lisztet lerázzuk róla.

5. A meglisztezett kroketteket először simára kevert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk (3. kép). Ha a kéreg nem lenne elég vastag, még egyszer tojásba , utána morzsába mártjuk.

4. Egy teflonserpenyőbe, az egyharmadáig olajat töltünk és megmelegítjük.

5. A kroketteket a meleg olajba rakva körös-körül 3-4 perc alatt szép pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk.

Mandulás krumplikrokett
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2004 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2007)

Legnépszerűbb ételeink között is dobogós hely jut a burgonyának. Érdemes azt is megtanulni, hogy milyen sokoldalú alapélelmiszerről van szó, amiből nemcsak levest vagy változatos köretet, salátát készíthetünk, de sokféle... bővebben...
Mandulás krumplikrokett
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2007)

Legnépszerűbb ételeink között is dobogós hely jut a burgonyának. Érdemes azt is megtanulni, hogy milyen sokoldalú alapélelmiszerről van szó, amiből nemcsak levest vagy változatos köretet, salátát készíthetünk, de sokféle... bővebben...
facebook