Római gnocchi

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Római gnocchi
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg kimagozott, hámozott paradicsom
4 gerezd tört fokhagyma
1 csokor bouquet garni
1 evőkanál finomliszt
4 dkg vaj
6 dkg apróra vágott füstölt szalonna
1 kis fej összevágott vöröshagyma
1 szál összevágott sárgarépa
2 evőkanál paradicsompüré
5 dl húsleves
vagy
5 dl víz
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A gnocchihoz:
15 dkg búzadara
1 db tojás
2 evőkanál tejszín
3 dkg finomliszt
6 dkg vaj
5 dl tej
4 evőkanál reszelt parmezán sajt
8 dkg olvasztott vaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük. A szalonnát a vajon kisütjük, majd a hagymát és a répát hozzáadva 3 percig kevergetve a tűzön hagyjuk. A paradicsompürével még 2 percig sütjük, majd a liszttel megszórjuk, és kevergetve megsütjük. A paradicsomot, a fokhagymát és a bouquet garnit hozzáadva 5 percig forraljuk, majd a vízzel vagy levessel felöntjük. A sütőben lefedve 1 óráig pároljuk, majd egy másik edénybe átszűrjük. A tűzre visszatéve, kevergetve kissé besűrítjük, megsózzuk, megborsozzuk.

2. A gnocchihoz a tejet a vajjal felforraljuk, a búzadarát meg a lisztet apránként beleszórjuk, és kb. 5 percig a tűzön kevergetjük. Akkor jó, ha az edény falától elválik. A tűzről levéve a tejszínnel, a sajt felével, a tojással meg a tojássárgájával simára dolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, és 1 cm vastagon sütőpapírral bélelt tálra simítjuk. 30 percig hűtjük, majd 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tűzálló tálra egymás mellé fektetjük, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a maradék sajttal megszórjuk. A sütőben 20 percig sütjük, és meleg paradicsommártással tálaljuk.

Könnyen meghámozható a paradicsom, ha az alját vagy a tetejét keresztirányban bevágjuk, egy pillanatra forrásban lévő, majd hideg vízbe mártjuk. Ilyenkor a paradicsomot kicsit megnyomva szinte "kiugraszthatjuk" a héjából.
Ezt a rendkívül népszerű olasz ételt krumpliból, sütőtökhól is szokták készíteni, de az alábbi recept alapanyaga búzadara. Többnyire előételnek kínálják, de friss salátával könnyű ebéd vagy vacsora is lehet.
Finomabb lesz a levesünk, ha víz helyett húslevest vagy leveskockából készült levest használunk.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Római gnocchi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1108 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan különböző tájegységre tagolódik, s mindegyik nagyon sajátos gasztronómiai különlegességekkel szolgál. Aki átlapozza ezt a... bővebben...
Római gnocchi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan különböző tájegységre tagolódik, s mindegyik nagyon sajátos gasztronómiai különlegességekkel szolgál. Aki átlapozza ezt a... bővebben...
lexikon