Római gnocchi

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Római gnocchi
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg kimagozott, hámozott paradicsom
4 gerezd tört fokhagyma
1 csokor bouquet garni
1 evőkanál finomliszt
4 dkg vaj
6 dkg apróra vágott füstölt szalonna
1 kis fej összevágott vöröshagyma
1 szál összevágott sárgarépa
2 evőkanál paradicsompüré
5 dl húsleves
vagy
5 dl víz
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A gnocchihoz:
15 dkg búzadara
1 db tojás
2 evőkanál tejszín
3 dkg finomliszt
6 dkg vaj
5 dl tej
4 evőkanál reszelt parmezán sajt
8 dkg olvasztott vaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük. A szalonnát a vajon kisütjük, majd a hagymát és a répát hozzáadva 3 percig kevergetve a tűzön hagyjuk. A paradicsompürével még 2 percig sütjük, majd a liszttel megszórjuk, és kevergetve megsütjük. A paradicsomot, a fokhagymát és a bouquet garnit hozzáadva 5 percig forraljuk, majd a vízzel vagy levessel felöntjük. A sütőben lefedve 1 óráig pároljuk, majd egy másik edénybe átszűrjük. A tűzre visszatéve, kevergetve kissé besűrítjük, megsózzuk, megborsozzuk.

2. A gnocchihoz a tejet a vajjal felforraljuk, a búzadarát meg a lisztet apránként beleszórjuk, és kb. 5 percig a tűzön kevergetjük. Akkor jó, ha az edény falától elválik. A tűzről levéve a tejszínnel, a sajt felével, a tojással meg a tojássárgájával simára dolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, és 1 cm vastagon sütőpapírral bélelt tálra simítjuk. 30 percig hűtjük, majd 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tűzálló tálra egymás mellé fektetjük, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a maradék sajttal megszórjuk. A sütőben 20 percig sütjük, és meleg paradicsommártással tálaljuk.

Könnyen meghámozható a paradicsom, ha az alját vagy a tetejét keresztirányban bevágjuk, egy pillanatra forrásban lévő, majd hideg vízbe mártjuk. Ilyenkor a paradicsomot kicsit megnyomva szinte "kiugraszthatjuk" a héjából.
Finomabb lesz a levesünk, ha víz helyett húslevest vagy leveskockából készült levest használunk.
Ezt a rendkívül népszerű olasz ételt krumpliból, sütőtökhól is szokták készíteni, de az alábbi recept alapanyaga búzadara. Többnyire előételnek kínálják, de friss salátával könnyű ebéd vagy vacsora is lehet.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Római gnocchi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1093 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan különböző tájegységre tagolódik, s mindegyik nagyon sajátos gasztronómiai különlegességekkel szolgál. Aki átlapozza ezt a... bővebben...
Római gnocchi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan különböző tájegységre tagolódik, s mindegyik nagyon sajátos gasztronómiai különlegességekkel szolgál. Aki átlapozza ezt a... bővebben...
recepttár