Szardellás pirítós
Elkészítési idő:
40 perc
Munkaidő: 15 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük. A kenyeret vékonyan felszeleteljük. Teflonserpenyőben félujjnyi magasan olajat forrósítunk. A kenyérszeletek mindkét oldalát átsütjük, alaposan lecsepegtetjük, majd tepsire egymás mellé fektetve megpirítjuk. Szobahőmérsékletre hűtjük.
2. A szardellát az olajbogyóval, a fokhagymával és egy kevés olívaolajjal turmixgépben pépesítjük, kissé megborsozzuk. Ha túl száraznak érezzük, még egy kevés olajat öntünk bele. Nem sózzuk meg, mert a szardellától elég sós. A pirítósra kenve tálaljuk.
60 db lesz belőle.
Olaszországban gyakori, hogy leveshez, salátához pirítóst kínálnak. Gyakran valamivel ízesítik is, ez a recept például szardellapástétomot ajánl a kenyérre, ami különlegesen zamatossá teszi.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.