Almás rétes

Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Almás rétes
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 csésze hámozott, szeletelt alma
1 csipet
2 és fél csésze finomliszt
csésze víz
1 kávéskanál sütőpor
4 evőkanál olaj
1 evőkanál ecet
1 db tojás
1 csésze zsemlemorzsa
másfél csésze darált dió
2 kávéskanál fahéj
1 csésze mazsola
½ csésze kristálycukor
A meghintéshez:
ízlés szerint porcukor
A megkenéshez:
igény szerint olvasztott vaj
vagy
igény szerint olaj

Elkészítés:

1.A megszitált lisztet összekeverjük a sóval, a sütőporral, valamint a meleg vízzel, ecettel és olajjal felvert tojással. Sima, rugalmas tésztává dolgozzuk ki (legalább 10 percig gyúrjuk, minél tovább gyúrjuk, a tészta annál jobban nyúlik), és meleg tállal letakarva 30 percig pihentetjük (szükség esetén a meleg tálat cseréljük).

2. A tésztát lisztezett abroszon igen vékonyra, szinte áttetszőre nyújtjuk, vastagabb széleit levágjuk.

3.A tésztát meghintjük zsemlemorzsával és (vagy) a darált dióval, erre rárendezzük a hámozott, kimagozott almaszeleteket, amelyekre rászórjuk a mazsolát és a fahéjjal elkevert cukrot. Az abrosz széleit óvatosan megemelve fel-tekerjük a rétest. A rúd végeit összenyomkodjuk, hogy ki ne hulljon a töltelék.

4.A rudat két kézzel, óvatosan áthelyezzük a megvajazott sütőlapra, megkenjük vajjal vagy olajjal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben mintegy negyvenöt perc alatt aranysárgára sütjük. Meghintjük porcukorral, még forrón szeletekre vágjuk.

Locsoljuk meg citromlével, így nem színeződik el.
A rétest nemcsak gyümölccsel töltik, hanem például párolt fejes káposztával, gombás hajdinakásával vagy túróval is - 1/2 kg túrót összekevernek 1/2 csésze cukorral, 2 tojás sárgájával, 1 vaníliás cukorral, egy jól megmosott citrom levével és reszelt héjával, végül a tojások kemény habbá vert fehérjével.
Almás rétest hagyományosan szukkot ünnepére sütnek, ekkor mindenféle egyéb rétest is kínálnak.
Almás rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2222 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
Almás rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
recept beküldése