Hámán-táska

Humentás

| Mákos kifli receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Hámán-táska
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
¼ csésze méz
¼ csésze barna cukor
2 nagyobb tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál sütőpor
½ kávéskanál szódabikarbóna
2 és fél csésze finomliszt
½ csésze puha margarin
vagy
½ csésze puha vaj

Elkészítés:

1. A vajat (margarint) összekeverjük a cukorral és a mézzel. Beletesszük a felvert tojást, a vaníliás cukrot, és fokozatosan hozzáadjuk a sütőporos, szódabikarbónás szitált lisztet. Sima tésztává dolgozzuk össze, és alufóliába csavarva 120-180 percre behűtjük.

2. Közben elkészítjük a máktölteléket.

3. A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, 10 centiméteres élű négyzetekre vágjuk. Minden négyzetre egy púpozott kávéskanálnyi tölteléket teszünk, a tésztát háromszög alakúra hajtjuk, a széleit jól összenyomjuk.

4. Előmelegített, mérsékelt hőfokú sütőben, vajazott sütőlapon a táskákat aranysárgára sütjük (kb. 20 perc). A tésztából köröket is szaggathatunk, mindegyikre egy kanálnyi tölteléket teszünk, és a tészta széleit úgy hajtjuk fel, hogy háromszöget kapjunk, de a töltelék látható maradjon.

A mákot (daráltat is), akár cukorral együtt érdemes a mélyhűtőben tárolni. Hónapokig eláll, azonnal használható, nem kell kiolvasztani, nem áll össze és nem avasodik, molyosodik.
A purimkor fogyasztott Hámán-táskát hagyományosan máktöltelékkel készítik. Vannak más változatok is, így diós és szilvadzsem-töltelékes (összekeverünk két csésze szilvadzsemet egy fél narancs levével és fél csésze őrölt mandulával vagy dióval).

Máktöltelék

Kép nélkül
20 dkg darált mák
0.25 csésze puha vaj
1 csésze baracklekvár
0.25 kávéskanál őrölt fahéj
1 csésze mazsola
1 evőkanál rum
0.5 db leve narancs
0.5 db leve citrom
1 csomag vaníliás cukor
0.75 csésze kristálycukor
0.25 csésze víz

1. A vízbe keverjük a cukrot és az őrölt mákot, és kis lángon felmelegítjük.

2. Hozzáadjuk a tojásfehérjét, a vaníliás cukrot, a citrom- és a narancslevet, a rumot, a mosott mazsolát és a fahéjat, és állandóan keverve mintegy öt percig főzzük.

3. Belekeverjük a baracklekvárt (málnalekvárral is finom) és a vajat (margarint), és addig hevítjük kis lángon, amíg a zsiradék elolvad.

4. Félretesszük, és amikor már kissé kihűlt, a hűtőszekrénybe tesszük.

Hámán-táska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2536 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
Hámán-táska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
bevásárlólista