Macesztorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Macesztorta
Adag: 10 tortaforma
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 evőkanál maceszliszt
ízlés szerint piros ribiszkedzsem
10 db alma
50 dkg dió
10 db narancs leve
10 db citrom leve
60 db tojás
A csokoládémázhoz:
100 dkg csokoládé
20 evőkanál erős kávé
90 evőkanál margarin
7 és fél csésze finomított kristálycukor

Elkészítés:

1. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a maceszlisztet, a citrom- és a narancslevet, a diót darálva és az almát durvára reszelve. A masszát kivajazott, maceszliszttel meghintett sütőformába öntjük, és előmelegített sütőben mintegy 45 percig sütjük. Közben elkészítjük a csokoládémázt.

2. A cukrot kikeverjük a margarinnal.

3. A kávét egy edényben forrásban lévő víz fölé tesszük, és állandóan keverve megolvasztjuk benne a csokoládét, majd fokozatosan elkeverjük a cukros margarinnal. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, simára keverjük. Behűtjük.

4. Amikor a torta kihűlt, félbevágjuk, és megkenjük vastagon a dzsemmel, kívülről pedig bevonjuk a csokoládémázzal. Piros ribiszkedzsem helyett használhatunk fekete ribiszkedzsemet is.

A macesz a kovásztalan kenyér, amelyet pészachkor esznek, amikor tilos mindennemű kelt tészta fogyasztása. Pészach előtt minden élesztővel készült süteményt és kenyérfélét az utolsó morzsáig el kell távolítani a házból. A maceszt búzalisztből csinálják, szigorú szabályok szerint , például a liszt meg a víz összekeverésétől a lapok kisütéséig nem telhet el 18 percnél több.
A macesztorta hagyományos fogás a pészachi ünnepi vacsorán, a széderestén.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Macesztorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 7079 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
Macesztorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
könyvek

Kapcsolódó receptek (maceszliszt, piros ribiszkedzsem összetevők alapján)