Cseresznyés derelye

| Cseresznyés derelye receptek
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Cseresznyés derelye
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
ízlés szerint
A tálaláshoz:
1 csésze tejföl
A töltelékhez:
3 csésze konzerv cseresznye
1 evőkanál víz
2 kávéskanál citromlé
½ csésze kristálycukor
1 kávéskanál burgonyaliszt
igény szerint konzerv, leve cseresznye

Elkészítés:

1. A kimagozott konzerv-cseresznyét a levével együtt lábasba tesszük. Ízlés szerint cukorral és esetleg citromlével ízesítjük, felforraljuk, és kis lángon 5-8 percig főzzük.

2. Beletesszük a vízzel elkevert burgonyalisztet, és legfeljebb 2 percig főzzük (egyébként a burgonyaliszt elveszti sűrítőképességét). A cseresznyét lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni, a levét félretesszük.

3. A kreplah-tésztát vékonyra kinyújtjuk, és kerek darabokat szaggatunk belőle. Minden tésztadarab közepére kávéskanálnyi cseresznyét teszünk, a tésztát ráhajtjuk, a szélét szorosan összenyomjuk.

4. A derelyéket enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük, és addig főzzük, amíg feljönnek a felszínre. A besűrített cseresznyelével és egy kanál tejföllel leöntve tálaljuk.

Gyümölcsös derelyét friss cseresznyével is készíthetünk, ilyenkor ennek frissen kinyomott levét használjuk konzervlé helyett, ez még finomabb. Készíthetjük konzerv sárgabarackkal is, vagy az öntethez adhatunk gránátalmalevet.

A zsidó konyha kedvenc gyümölcse volt a füge, a szőlő, a datolya és mindenekelőtt a gránátalma. A lédús húsában rengeteg magot tartalmazó gránátalma kesernyés -édes, a termékenység jelképe. Sűrű szirupot főztek belőle, amit egyes fogásokhoz kínáltak, vagy kenyérrel mártogattak.

Kreplah-tészta

Kép nélkül
1 csésze rétesliszt
0.25 kávéskanál
1 db tojás
1-2 evőkanál víz

1. A megszitált lisztből, a tojásból, a vízből és a sóból kemény, de rugalmas tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk.

2. Öt-hét centiméteres oldalú négyzetekre vágjuk, minden négyzetbe egy kávéskanálnyi tölteléket teszünk.

3. A tésztát áthajtjuk - így háromszöget kapunk - és a széleit jól összenyomjuk.

4. A derelyéket forrásban lévő sós vízbe tesszük, tizenöt-húsz percig főzzük, majd lyukacsos kanállal óvatosan kiszedjük, lecsepegtetjük. A kreplahot kínálhatjuk önálló fogásként, pirított zsemlemorzsával meghintve, meleg baromfizsírral lecsepegtetve vagy levesbetétként is.

Cseresznyés derelye
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1802 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
Cseresznyés derelye
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
cikkek