Cseresznyés derelye



Elkészítés:
1. A kimagozott konzerv-cseresznyét a levével együtt lábasba tesszük. Ízlés szerint cukorral és esetleg citromlével ízesítjük, felforraljuk, és kis lángon 5-8 percig főzzük.
2. Beletesszük a vízzel elkevert burgonyalisztet, és legfeljebb 2 percig főzzük (egyébként a burgonyaliszt elveszti sűrítőképességét). A cseresznyét lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni, a levét félretesszük.
3. A kreplah-tésztát vékonyra kinyújtjuk, és kerek darabokat szaggatunk belőle. Minden tésztadarab közepére kávéskanálnyi cseresznyét teszünk, a tésztát ráhajtjuk, a szélét szorosan összenyomjuk.
4. A derelyéket enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük, és addig főzzük, amíg feljönnek a felszínre. A besűrített cseresznyelével és egy kanál tejföllel leöntve tálaljuk.
Gyümölcsös derelyét friss cseresznyével is készíthetünk, ilyenkor ennek frissen kinyomott levét használjuk konzervlé helyett, ez még finomabb. Készíthetjük konzerv sárgabarackkal is, vagy az öntethez adhatunk gránátalmalevet.
Kreplah-tészta
1. A megszitált lisztből, a tojásból, a vízből és a sóból kemény, de rugalmas tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk.
2. Öt-hét centiméteres oldalú négyzetekre vágjuk, minden négyzetbe egy kávéskanálnyi tölteléket teszünk.
3. A tésztát áthajtjuk - így háromszöget kapunk - és a széleit jól összenyomjuk.
4. A derelyéket forrásban lévő sós vízbe tesszük, tizenöt-húsz percig főzzük, majd lyukacsos kanállal óvatosan kiszedjük, lecsepegtetjük. A kreplahot kínálhatjuk önálló fogásként, pirított zsemlemorzsával meghintve, meleg baromfizsírral lecsepegtetve vagy levesbetétként is.