Sárgarépacimesz

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető olcsó
Sárgarépacimesz
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg sárgarépa
1 kávéskanál
1 evőkanál narancslé
½ kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál méz
1 kávéskanál kristálycukor
1 evőkanál margarin
vagy
1 evőkanál vaj

Elkészítés:

1. A megtisztított répát felkarikázzuk, és vajban (margarinon) átpirítjuk.

2. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, beletesszük a sót, a cukrot, a mézet és a fahéjat, és kis lángon, lefedve puhára főzzük.

3. Végül friss narancslével, szükség esetén még egy kis cukorral ízesítjük. A répa harmadát hámozott, felkockázott alma is helyettesítheti. Akkor tegyük bele, amikor a répa már félig megfőtt, hogy szét ne essen.

A különböző cimeszek a legédesebb zsidó ételek. Annyira közkedveltek, hogy a jiddis, köznyelvben a szó tágabb értelmet kapott: "valakivel cimeszt csinálni" azt jelenti, hogy valaki körül nagy hűhót csapunk (a cimesz elkészítéséhez sok idő és odafigyelés kell). Általában úgy tartják, hogy a cimesz szó a fahéj jelentésű zimt szóból ered. A fogásnak számtalan változata van. A legelterjedtebb a sárgarépából vagy az aszalt gyümölcsökből készült cimesz, de csinálják burgonyából, sőt még húsból is, az azonban biztos, hogy mindegyikben igen sok cukor vagy méz van. Minden ünnep kedvelt fogása, ros hasanakor pedig az a jelképes feladata, hogy az új évre több reményt hozzon.
Sárgarépacimesz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2597 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
Sárgarépacimesz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
szólj hozzá, értékelj