Aszalt szilvás csirke

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Aszalt szilvás csirke
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 csésze aszalt szilva
1 db 150 dkg-os csirke
1 kávéskanál
½ kávéskanál őrölt bors
1 kávéskanál gyömbér
3 kávéskanál őrölt fahéj
1 csésze víz
2 evőkanál olaj
1 fej hagyma
½ csésze hámozott mandula
1 evőkanál barna cukor
vagy
1 evőkanál méz

Elkészítés:

1. Az olajban kissé megpirítjuk a felaprított hagymát, félretoljuk az edényben, mellétesszük a darabokra vágott csirkét, majd minden darabot körös-körül megpirítunk.

2. Hozzáadjuk a fahéjjal elkevert vizet, a gyömbért, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd kis lángon, lefedve főzzük mintegy harminc percig. Ekkor a kimagozott, beáztatott szilvát elrendezzük a csirke körül (a folyadéknak el kell lepnie, szükség esetén pótoljuk), cukorral vagy mézzel ízesítjük, és addig főzzük, amíg a csirke megpuhul (kb. 20 perc).

3. Közben a mandulát leforrázzuk, belső héját lehántjuk, a magvakat langyos sütőben megpirítjuk, majd a már majdnem elkészült csirkéhez adjuk.

4. A csirkét és a szilvát tálra rendezzük, és leöntjük a saját levével. Párolt rizzsel vagy farflival kínáljuk.

A farfli - a tarhonya közeli rokona - többnyire a ros hasanai, az újévi lakoma étele. Ezen az ünnepen mindenki lelkiismeret-vizsgálatot tart, és bűnei bocsánatáért imádkozik. A farfli a gabonamagvakat jelképezi, és a következő évi bő aratás ígéretét hordozza.
Aromatikus, száraz, vegetális ízzel rendelkező, nem fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Farfli hússal

Farfli hússal
0.5 csésze liszt
0.5 csésze gríz
50 dkg főtt csirkehús vagy
2 kávéskanál
0.5 kávéskanál őrölt bors
1 evőkanál víz
2 db tojás
1 csésze dara
2-3 csésze húsleves
2 evőkanál olaj vagy
2 evőkanál baromfizsír

1. Először elkészítjük a farflit: A megszitált grízzel elkevert lisztből, a darából, a tojásból és a vízből nagyon kemény tésztát készítünk, és három részre osztva alaposan kigyúrjuk. Ha nem elég kemény, még egy kis lisztet adunk hozzá.

2. A reszelő nagyobbik fokán lereszeljük, majd a gyúródeszkára terítve egy éjszakán át szikkadni hagyjuk. Másnap alacsony hőmérsékletű sütőben világosbarnára pirítjuk. A nagyobb csomókat sodrófával szétnyomjuk.

3. Az így elkészített farflit tűzálló tálban a zsírban (olajban) barnára pirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott húst, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a levest, és közepesen meleg sütőben, lefedve addig sütjük, amíg megpuhul, és felszívja a folyadékot (ne hagyjuk túlságosan kiszáradni, ha kell, adjunk még hozzá egy kis levest vagy vizet).

Készíthető füstölt baromfihússal is. Lehet köret vagy levesbetét (ez utóbbi célra finomabbra reszeljük, és csak megszikkasztjuk, aztán sós vízben mintegy tíz percig főzzük).

Aszalt szilvás csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3421 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
Aszalt szilvás csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
van itthon