Csokoládés töltött croissant



Elkészítés:
1. A kifliket kettévágjuk. Mindegyik alsó felére 1 teáskanál málnalekvárt kenünk (1. kép).
2. A csokoládét megreszeljük, vagy finomra aprítjuk, és a lekvárra szórjuk (2. kép).
3. Egy kis olajjal megkenünk 4 alufólialapot.
4. A málnát elosztjuk a kifliken, és visszatesszük a felső részét (3. kép). Mindegyik croissant-t egy alufóliára tesszük, és belecsomagoljuk, hogy tökéletesen zárjon.
5. Forró faszénparázs fölé, 15 cm magasra tesszük a rácsot. A croissant-t a rácsra tesszük, és 10-15 percig hagyjuk átmelegedni, míg a csokoládé épp hogy olvadni kezd.
6. A fóliát levesszük, és a croissant-t tányérokra tesszük. Forrón tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Croissant

1. A lisztet nagy tálba szitáljuk, a sót és a cukrot belekeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt meg a lisztből egy evőkanállal belekeverünk, feloldjuk, majd állni hagyjuk, amíg buborékos lesz. A megfuttatott élesztőt a száraz hozzávalókhoz, a mélyedésbe öntjük, az egészet lágy tésztává összedolgozzuk. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és simára, ruganyosra dagasztjuk. Lisztezett tálba tesszük, letakarva, meleg helyen, 60 percen át kelesztjük, amíg a térfogata megkétszereződik.
2. A vajat két réteg frissen tartó fólia között kb. 20 x 10 cm-es négyszöggé nyújtjuk, és a további feldolgozásig a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A tésztát lisztezett deszkán erősen átdagasztjuk. Ezután kb. 40 x 12 cm-es, a vajnál nagyjából kétszer hosszabb és valamivel szélesebb téglalappá nyújtjuk (1. kép). A vajat a tésztalap alsó felére fektetjük, a másik felét pedig ráhajtjuk, hogy teljesen körülzárja a vajat. A széleit ujjbeggyel összenyomkodjuk. A tésztát úgy fordítjuk, hogy a nyitott vége jobbról legyen. Lazán kétszer olyan hosszú, mint amilyen széles négyszöggé nyújtjuk, a felesleges lisztet lesöpörjük róla, és a tésztát levél módjára háromrét hajtjuk (2. kép), hogy az alsó harmad középre, a felső harmad pedig az alsóra kerüljön. Frissen tartó fóliába tekerve 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
4. A tésztát kivesszük a hűtőből, és a szélével a jobb oldalon a fentiek szerint újból kinyújtjuk, összehajtogatjuk, és visszatesszük a hűtőbe. Az egész folyamatot aztán még egyszer megismételjük.
5. A tésztát kivesszük a hűtőből, és félbevágjuk. Mindkét részt jól belisztezett felületen nagy négyszöggé nyújtjuk, kb. 22 x 36 cm-esre vágjuk. A négyszögeket sablon segítségével 6 háromszögre vágjuk (az átfogója 18 cm, a befogói 14 cm-esek) (3. kép). A háromszögeket az átfogójuk felől feltekerjük (4. kép), a kifliket tepsire tesszük, a kissé felvert tojással megkenjük. Frissen tartó fóliával letakarjuk, és éjszakára a hűtőbe tesszük.
6. Másnap a croissant-okat kivesszük a hűtőszekrényből, és kb. 30-45 percig kelni hagyjuk, amíg a térfogatuk megkétszereződik. Ne próbáljuk meg meleg helyen felgyorsítani a folyamatot, mert a vaj megolvad a tésztában. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
7. A megkelt kifliket a felvert tojással újból óvatosan megkenjük, a sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.