Káposztás kugli
Elkészítési idő:
80 perc
Munkaidő: 30 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. A káposztát megszórjuk a sóval, és harminc percig kis lángon pároljuk a vajon.
2. A kenyérkockákat leöntjük a megforrósított vízzel, kinyomjuk, majd összekeverjük a burgonyaliszttel, a cukorral és a felvert tojássárgájával. Beletesszük a mosott mazsolát és a finomra vágott mandulát. A masszát összedolgozzuk a megpárolt és kihűlt káposztával.
3. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket, és a masszát kivajazott sütőformába öntjük. Előmelegített, közepes hőfokú (180 °C) sütőben aranysárgára sütjük (mintegy negyven perc).
A kugli híres hagyományos ünnepi étel. A neve nem a német die Kugel (gömb) szóból származik, ahogyan hinnénk, hanem a "kerek" jelentésű héber angol szóból. Eredetileg valóban kerek kuglikat sütöttek, de az idő múlásával a zsidó nők megfeledkeztek a név jelentéséről, és ma már mindenféle alakú kuglit készítenek. De a kuglinak nemcsak sokféle formája, hanem sokféle íze is lehet. Van burgonya, rizs és tészta alapú kugli, van édes és van pikáns, húsos és zöldséges, de ananászos vagy diós, mézes, mazsolás és almás is.