Burgonyakugli
Egytálételek | Burgonyakugli receptek
Elkészítési idő:
80 perc
Munkaidő: 35 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A nyers burgonyát meghámozzuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a finomra vágott vagy reszelt hagymát, a maceszlisztet, az olajat, a tojást, a sót, és jól összekeverjük.
2. Előmelegített sütőben mérsékelt hőfokon megmelegítjük a tortaformát vagy a sütőtálat.
3. A tésztát a forró edénybe öntjük, és aranysárgára, ropogósra sütjük (kb. 45 perc).
Egyaránt kínálhatjuk önálló fogásként vagy köretként.
Azért, hogy a nyers burgonya ne barnuljon meg, hideg vízbe reszeljük. Ezt később kézzel kinyomjuk vagy salátacentrifugával eltávolítjuk belőle.
Vöröshagymát és burgonyát ne tároljunk egymás mellett, mert a hagymából felszabaduló gázok megrohasztják a burgonyát.
A kugli híres hagyományos ünnepi étel. A neve nem a német die Kugel (gömb) szóból származik, ahogyan hinnénk, hanem a "kerek" jelentésű héber angol szóból. Eredetileg valóban kerek kuglikat sütöttek, de az idő múlásával a zsidó nők megfeledkeztek a név jelentéséről, és ma már mindenféle alakú kuglit készítenek. De a kuglinak nemcsak sokféle formája, hanem sokféle íze is lehet. Van burgonya, rizs és tészta alapú kugli, van édes és van pikáns, húsos és zöldséges, de ananászos vagy diós, mézes, mazsolás és almás is.