Körtés-gyömbéres túrótorta



Elkészítés:
1. Olvasztott vajjal kenjünk ki egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, az alját béleljük ki sütőpapírral. Szórjuk be liszttel.
2. Daráljuk finomra a kekszet a gyömbérrel. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, és alaposan keverjük el. Nyomkodjuk a forma aljára és oldalára. Tegyük 10 percre a hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra (gáz 2. fokozat).
3. A töltelékhez a körtéket hámozzuk meg, magozzuk ki és vékonyan szeleteljük fel. Egy lábosba tegyük bele a cukor felét, a citromlét, 3,75 dl vizet és a körtét. Forraljuk fel, majd kis lángon pároljuk, amíg a körte megpuhul, de nem törik össze. Tegyük félre hűlni.
4. A maradék cukrot a krémsajttal keverjük simára. Keverjük bele a tojást és a gyömbért. Adjuk hozzá a tejfölt, és jól keverjük el. A körteszeleteket tegyük a tésztára, öntsük rá a krémet, és süssük 60 percen át, amíg megszilárdul. A tortaformában hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Tejszínhabbal díszíthetjük.