New York-i krémsajttorta



Elkészítés:
1. Konyhai robotgépben 30 másodperc alatt keverjük morzsásra a lisztet, a sütőport, a cukrot, a citromhéjat és a vajat. Adjuk hozzá a tojást, és keverjük, amíg összeáll. Borítsuk ki enyhén belisztezett deszkára, és gyúrjuk cipóvá. Folpackba csomagolva 20 percre tegyük a hűtőbe.
2. Melegítsük elő a sütőt 210 °C-ra (gáz 6-7. fokozat). Kenjünk ki egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A tésztát sütőpapír között nyújtsuk ki akkorára, hogy befedje a tortaforma alját és oldalát. Béleljük ki vele a formát, és vágjuk le a peremen túlnyúló részeket. Fedjük le sütőpapírral, tegyünk rá szárazbabot vagy lencsét. Süssük 10 percig, azután vegyük ki a babot vagy lencsét és a sütőpapírt. Egy kanál hátával simítsuk ki a tésztát, majd süssük további 5 percig. Tegyük félre hűlni.
3. A töltelékhez a sütőt állítsuk 150 °C-ra (gáz 2. fokozat). Keverjük simára a krémsajtot a cukorral, a liszttel meg a citrom- és narancshéjjal. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Minden tojást keverjünk simára a krémmel. Keverjük bele a tejszínt. A krémet öntsük a tésztára, és süssük 85-95 percen át, amíg a töltelék megszilárdul (tűpróba). Kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk a sütőben kihűlni a tortát. Amikor kihűlt, tegyük a hűtőbe.
4. A kandírozott héjhoz egy kis lábosba engedjünk kevés vizet, tegyük bele a citrushéjat (1. kép), forraljuk fel, és pároljuk 1 percig. A gyümölcshéjat csepegtessük le, és ismételjük meg az egészet újra. Így a gyümölcshéj és a szirup nem lesz keserű. A cukrot 0,6 dl vízzel tegyük egy kis lábosba, és lassú tűzön főzzük, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a citrushéjat, forraljuk fel, majd kis lángon 5-6 percig pároljuk, amíg a héj üvegessé válik. Hagyjuk kihűlni, vegyük ki a citrushéjat, csepegtessük le, és sütőpapírra terítve szárítsuk meg (2. kép) (a szirupot a torta mellé kínálhatjuk). Verjük kemény habbá a tejszínt, kanalazzuk a hideg túrótortára, a tetejét pedig szórjuk meg a kandírozott citrushéjjal.
![]() |
![]() |