New York-i krémsajttorta

Adag: 1 tortaforma (10-12 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db tojás
8 dkg hideg vaj
1 teáskanál reszelt citromhéj
¼ teáskanál sütőpor
18 és fél dkg finomliszt
A formához:
igény szerint vaj
A kandírozott citrushéjhoz:
3 db narancs héja, finomra vágott
3 db citrom héja, finomra vágott
3 db zöldcitrom héja, finomra vágott
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A tálaláshoz:
3 ¾ dl tejszín
A töltelékhez:
1 ⅔ dl tejszín
75 dkg lágy krémsajt
4 db tojás
2 teáskanál reszelt citromhéj
2 teáskanál reszelt narancshéj
3 dkg finomliszt

Elkészítés:

1. Konyhai robotgépben 30 másodperc alatt keverjük morzsásra a lisztet, a sütőport, a cukrot, a citromhéjat és a vajat. Adjuk hozzá a tojást, és keverjük, amíg összeáll. Borítsuk ki enyhén belisztezett deszkára, és gyúrjuk cipóvá. Folpackba csomagolva 20 percre tegyük a hűtőbe.

2. Melegítsük elő a sütőt 210 °C-ra (gáz 6-7. fokozat). Kenjünk ki egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A tésztát sütőpapír között nyújtsuk ki akkorára, hogy befedje a tortaforma alját és oldalát. Béleljük ki vele a formát, és vágjuk le a peremen túlnyúló részeket. Fedjük le sütőpapírral, tegyünk rá szárazbabot vagy lencsét. Süssük 10 percig, azután vegyük ki a babot vagy lencsét és a sütőpapírt. Egy kanál hátával simítsuk ki a tésztát, majd süssük további 5 percig. Tegyük félre hűlni.

3. A töltelékhez a sütőt állítsuk 150 °C-ra (gáz 2. fokozat). Keverjük simára a krémsajtot a cukorral, a liszttel meg a citrom- és narancshéjjal. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Minden tojást keverjünk simára a krémmel. Keverjük bele a tejszínt. A krémet öntsük a tésztára, és süssük 85-95 percen át, amíg a töltelék megszilárdul (tűpróba). Kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk a sütőben kihűlni a tortát. Amikor kihűlt, tegyük a hűtőbe.

4. A kandírozott héjhoz egy kis lábosba engedjünk kevés vizet, tegyük bele a citrushéjat (1. kép), forraljuk fel, és pároljuk 1 percig. A gyümölcshéjat csepegtessük le, és ismételjük meg az egészet újra. Így a gyümölcshéj és a szirup nem lesz keserű. A cukrot 0,6 dl vízzel tegyük egy kis lábosba, és lassú tűzön főzzük, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a citrushéjat, forraljuk fel, majd kis lángon 5-6 percig pároljuk, amíg a héj üvegessé válik. Hagyjuk kihűlni, vegyük ki a citrushéjat, csepegtessük le, és sütőpapírra terítve szárítsuk meg (2. kép) (a szirupot a torta mellé kínálhatjuk). Verjük kemény habbá a tejszínt, kanalazzuk a hideg túrótortára, a tetejét pedig szórjuk meg a kandírozott citrushéjjal.

New York-i krémsajttorta New York-i krémsajttorta
New York-i krémsajttorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2385 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
New York-i krémsajttorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
szólj hozzá, értékelj