Burgonyasaláta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Burgonyasaláta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl majonéz
70 dkg apró újburgonya
1 teáskanál pirospaprika
1 db keményre főzött tojás
8 szál zöldhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
1 csipet pirospaprika
2 evőkanál apróra vágott snidling

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosban sós vizet forralunk. Beletesszük a burgonyát, 10-15 percig főzzük, míg megpuhul.

2. A burgonyát egy szűrőben leszűrjük, hideg vizet folyatunk rá, míg teljesen kihűl. Ismét jól leszűrjük. Egy keverőtálban felhasználásig félretesszük.

3. A zöldhagymát megtisztítjuk, és ferdén vékony szeletekre vágjuk (1. kép).

4. A kemény tojást darabokra vágjuk.

5. Egy tálban összekeverjük a majonézt, a paprikát, a sót, borsot. A keveréket a burgonyára öntjük (2. kép).

6. A zöldhagymát és a tojást (ha használunk) a burgonyára tesszük, és összekeverjük.

7. A burgonyasalátát egy salátástálba tesszük, megszórjuk az aprított snidlinggel (3. kép) és a csipetnyi paprikával. Lefedve a hűtőben hűlni hagyjuk.

Burgonyasaláta Burgonyasaláta Burgonyasaláta
Könnyen és gyorsan eltávolítható az újburgonya héja, ha néhány percre forrásban lévő vízbe mártjuk, majd hideg vízzel lehűtjük és fém edénysúrolóval megdörzsöljük.
Majonéz készítésekor a tojássárgája jobban felveszi az olajat, ha először a citromlét, a mustárt és a sót keverjük hozzá. Ezután először cseppenként majd vékony sugárban, s ha kezd összeállni bátrabban, adjuk hozzá az olajat. Fontos, hogy a hozzávalók egyenlő szobahőmérsékletűek legyenek. Ez a majonéz, melyből azután porcukor, fehérbor, tejszín (habbá verve jobb) és cayennei-bors hozzáadásával készül a tartármártás.
Ha könnyebb öntetet szeretnénk, fele majonézt és fele joghurtot használunk.
Sajtkockákat is tehetünk a burgonyasalátába.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Burgonyasaláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1744 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Barbecue és nyári saláták
Barbecue és nyári saláták
(Vince Kiadó, 2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120 különféle ínycsiklandó barbecue- és salátareceptet ajánl. Külön fejezetek foglalkoznak a hallal és a tenger... bővebben...
Burgonyasaláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Barbecue és nyári saláták
Barbecue és nyári saláták
(Vince Kiadó, 2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120 különféle ínycsiklandó barbecue- és salátareceptet ajánl. Külön fejezetek foglalkoznak a hallal és a tenger... bővebben...
lexikon