Vegetáriánus kolbászok



Elkészítés:
1. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és a hagymát, gombát és kaliforniai paprikát puhára pároljuk.
2. Egy nagy keverőtálban áttörjük a leszűrt, leöblített babot (1. kép). Hozzáadjuk a hagyma, a gomba és a zöldpaprika keverékét, a zsemlemorzsát, a sajtot, a szárított vegyes fűszernövényeket és a tojássárgáját. Jól összekeverjük.
3. Ujjunkkal összenyomjuk a keveréket, és 8 kolbászt formálunk belőle (2. kép).
4. Mindegyik kolbászt megforgatjuk a fűszerezett lisztben (3. kép). 30 percig hűtjük.
5. Egy olajozott fólialapon, közepesen forró faszénparázs fölött 15-20 percig grillezzük a kolbászokat, gyakran forgatjuk, és kenegetjük az olajjal.
6. Középen szétvágjuk a zsemlét, és beleteszünk egy réteg pirított hagymakarikát. Beletesszük a kolbászt is, és fűszeres paradicsommártással tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Paradicsommártás

1. A friss paradicsomok tetejére kis keresztet vágunk. 10 másodpercre forrásban lévő vízbe, majd jéghideg vízzel teli tálba merítjük. Lecsepegtetjük, és éles, hegyes késsel kivágjuk a csumájukat, lehúzzuk a héjukat, felnegyedeljük, a magjaikat eltávolítjuk, a paradicsomhúst pedig darabokra vágjuk. A konzervparadicsomot lecsepegtetjük, feldaraboljuk.
2. Serpenyőben, közepes lángon, az olívaolajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, és fakanállal állandóan kevergetve éppen csak felhevítjük, hogy ne égjen oda. Beletesszük a sárgarépát, a hagymát meg a szalonnát, és óvatosan pirítjuk, amíg a zöldségek megpuhulnak (kb. 10 perc).
3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a kakukkfüvet és a babérlevelet, és időnként megkeverve, kis lángon, 30 percig főzzük (konzervparadicsom esetében hosszabb ideig). A mártást nagy szitán átszűrjük, közben fakanállal a lehető legtöbb folyadékot és gyümölcshúst is kinyomkodjuk belőle. Sóval, cayenne-i borssal ízesítjük. Forrón tálaljuk.