Spanyol karamellás sült sodó

Katalán krém

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Spanyol karamellás sült sodó
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dl tej
3 nagy tojás
½ db narancs
2 darabka vékonyra szeletelt narancshéj
vagy
½ teáskanál vaníliakivonat
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. A tejet a narancshéjjal és a vaníliarúddal vagy -eszenciával felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverünk 9 dkg cukrot, és legalább 30 percig állni hagyjuk.

2. Közben másik fazékba tesszük a maradék cukrot 4 evőkanál vízzel. Közepes-nagy lángon kevergetve megolvasztjuk, majd keverés nélkül forraljuk tovább, amíg a karamell sötét aranybarnára pirul. Azonnal vegyük le a tűzről, és facsarjunk bele néhány csepp narancslét, hogy ne főjön tovább. A karamellt vékonyan kivajazott, 1 literes szufléformába öntjük, és a formát megforgatjuk, hogy teljesen bevonja az alját.

3. A vaníliás tejet kis lángon felmelegítjük, kivesszük a vaníliarudat. Nagy hőálló tálban felverjük az egész tojásokat a tojássárgájákkal, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a meleg tejet. Szitán keresztül a szufléformába öntjük.

4. A formát mély tepsibe állítjuk, és a forma magasságának a feléig vizet töltünk a tepsibe. 160 °C-ra előmelegített sütőben 75-90 percig sütjük - akkor jó, ha megszilárdult, és a közepébe szúrt kést tisztán húzzuk ki. A tepsiből kivéve a formában hagyjuk kihűlni, majd lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük. A tálaláshoz egy tortakéssel körben elválasztjuk a sodót a formától. A formát tálalótálra fordítjuk, és megrázogatva a tálra borítjuk a sodót.

Spanyol karamellás sült sodó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2617 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
Spanyol karamellás sült sodó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
google+