Farfli hússal

Farfel hússal

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Farfli hússal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ csésze liszt
½ csésze gríz
50 dkg főtt csirkehús
vagy
2 kávéskanál
½ kávéskanál őrölt bors
1 evőkanál víz
2 db tojás
1 csésze dara
2 csésze húsleves
2 evőkanál olaj
vagy
2 evőkanál baromfizsír

Elkészítés:

1. Először elkészítjük a farflit: A megszitált grízzel elkevert lisztből, a darából, a tojásból és a vízből nagyon kemény tésztát készítünk, és három részre osztva alaposan kigyúrjuk. Ha nem elég kemény, még egy kis lisztet adunk hozzá.

2. A reszelő nagyobbik fokán lereszeljük, majd a gyúródeszkára terítve egy éjszakán át szikkadni hagyjuk. Másnap alacsony hőmérsékletű sütőben világosbarnára pirítjuk. A nagyobb csomókat sodrófával szétnyomjuk.

3. Az így elkészített farflit tűzálló tálban a zsírban (olajban) barnára pirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott húst, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a levest, és közepesen meleg sütőben, lefedve addig sütjük, amíg megpuhul, és felszívja a folyadékot (ne hagyjuk túlságosan kiszáradni, ha kell, adjunk még hozzá egy kis levest vagy vizet).

Készíthető füstölt baromfihússal is. Lehet köret vagy levesbetét (ez utóbbi célra finomabbra reszeljük, és csak megszikkasztjuk, aztán sós vízben mintegy tíz percig főzzük).

A farfli - a tarhonya közeli rokona - többnyire a ros hasanai, az újévi lakoma étele. Ezen az ünnepen mindenki lelkiismeret-vizsgálatot tart, és bűnei bocsánatáért imádkozik. A farfli a gabonamagvakat jelképezi, és a következő évi bő aratás ígéretét hordozza.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Farfli hússal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2370 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
Farfli hússal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
lexikon