Gomba Sztroganov módra

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Gomba Sztroganov módra
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg friss, szeletelt erdei gomba
12 dkg zsírszegény joghurt
1 fej kockára vágott lilahagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
4 és ¼ dl zöldségalaplé
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 evőkanál citromlé
1 csapott evőkanál kukoricaliszt
2 evőkanál hideg víz
3 evőkanál friss, finomra vágott petrezselyem
ízlés szerint bors
A tálaláshoz:
35 dkg főtt rizs
ízlés szerint friss salátalevél

Elkészítés:

1. Lábosba tesszük a megtisztított gombát (vegyesen, pl. rókagomba, vargánya, laska), a vöröshagymát, a fokhagymát, hozzáadjuk az alaplét, a sűrített paradicsomot és a citromlét. Felforraljuk, majd takaréklángon, lefedve, 15 percig főzzük, amíg a hagyma megpuhul.

2. Egy kis tálban simára keverjük a kukoricalisztet a vízzel, és a gombához keverjük. A mártást ismét felforraljuk, folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd takaréklángon még 2-3 percig, időnként megkeverve, főzzük.

3. Közvetlenül a tálalás előtt levesszük a serpenyőt a tűzről, és a mártásba keverjük a joghurtot - figyeljünk arra, hogy a mártás már ne forrjon, mert a joghurt könnyen kicsapódhat és csomósodhat. Hozzáadunk 2 evőkanálnyi petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk. Előmelegített tálalóedénybe öntjük, és rászórjuk a maradék petrezselymet. Azonnal tálaljuk, fehér vagy barna rizzsel és friss zöldsalátával.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Gomba Sztroganov módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1579 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
Gomba Sztroganov módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
könyvek