Sajtos hagymatorta

Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sajtos hagymatorta
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg reszelt parmezán sajt
25 dkg készen vásárolt omlós tészta
60 dkg vékonyra szeletelt vöröshagyma
10 dkg reszelt gruyere sajt
7 evőkanál vaj
2 db tojás
1 dl zsíros tejszín
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A formához:
igény szerint száraz tarkabab
igény szerint vaj
A munkafelületre:
igény szerint liszt

Elkészítés:

1. Kivajazunk egy 20 cm átmérőjű quiche-formát vagy levehető oldalú tortaformát. A tésztát vékonyan lisztezett felületen 26 cm átmérőjű körré nyújtjuk, majd kibéleljük vele a forma alját és oldalát. Sütőpapírral kibéleljük, valamilyen száraz hüvelyessel megtöltjük, és 190 °C-ra előmelegített sütőben 25 percig elősütjük. A sütőből kivéve eltávolítjuk a sütőbabot és a papírt.

2. Közben vastag aljú serpenyőben, közepes lángon megolvasztjuk a sótlan vajat. A vöröshagymát gyakori keverés mellett 30 percig pirítjuk, amíg megbarnul és karamellizálódni kezd. A megsült hagymaszeleteket kivesszük, és félretesszük.

3. Egy nagy tálban felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a tejszínt, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül belekeverjük a gruyere sajtot és a sült hagymát.

4. A hagymás keveréket az elősütött tésztába öntjük, és meghintjük a parmezán sajttal.

190 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul, és a teteje aranybarnára pirul.

5. Miután kivesszük a sütőből, legalább 10 percig állni hagyjuk. Tálalhatjuk forrón, de szobahőmérsékleten is.

Omlós tészta

Kép nélkül
20 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2-3 teáskanál víz
1 db kissé felvert tojás
1 csipet
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.

2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).

3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).

4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.

Kb. 35 dkg tésztát kapunk.

Sajtos hagymatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2350 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
Sajtos hagymatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
könyvek