Zöldségek burgonyapaplanban

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöldségek burgonyapaplanban
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
18 dkg karfiolrózsa
18 dkg rózsáira bontott brokkoli
1 db szeletelt édesköménygumó
8 dkg félbevágott zöldbab
18 dkg apró, negyedelt gomba
1 szál kockára vágott sárgarépa
2 evőkanál vaj
2 és fél evőkanál sima liszt
másfél dl zöldségalaplé
másfél dl száraz fehérbor
másfél dl tej
2 evőkanál friss, apróra vágott zsályalevél
A burgonyapaplanhoz:
8 dkg frissen reszelt parmezán sajt
100 dkg lisztes, kockára vágott burgonya
1 teáskanál édesköménymag
4 evőkanál natúr joghurt
2 evőkanál vaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sárgarépát, a karfiolt, a brokkolit, az édesköményszeleteket és a zöldbabot egy fazék forrásban lévő vízben 10 perc alatt majdnem puhára főzzük. Jól lecsepegtetjük, és félretesszük.

2. Egy serpenyőben a megolvasztott vajban 1 percig pirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve hozzákeverjük az alaplét, a bort és a tejet. A tűzre visszatéve felforraljuk, és állandóan kevergetve besűrítjük. Belekeverjük a főtt zöldségeket, a gombát és a zsályát.

3. Közben a kockákra vágott burgonyát egy fazék forrásban lévő vízben 10-15 perc alatt puhára főzzük. Jól lecsepegtetjük, összetörjük, és elkeverjük a vajjal, a joghurttal és a reszelt parmezán sajt felével, majd az édesköménymaggal, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

4. A zöldségkeveréket egy 1 literes sütőformába töltjük, rákanalazzuk a tört burgonyát, és elsimítjuk. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 190 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Azonnal tálaljuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Zöldségek burgonyapaplanban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1740 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
Zöldségek burgonyapaplanban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
lexikon