Sajtos burgonyagratin



Elkészítés:
1. A burgonyaszeleteket egy tál hideg vízben 5 percig áztatjuk, majd jól lecsepegtetjük.
2. Közben egy szép ovális sütőforma oldalát és alját jó erősen bedörzsöljük a fokhagyma vágott felületével, majd az oldalát vékonyan kikenjük vajjal.
3. A tejszínt nagy tálba öntjük, a frissen reszelt szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük, majd villával jól elkeverjük a fűszereket. A burgonyaszeleteket hozzáadjuk, és kézzel alaposan beleforgatjuk, majd áttesszük a sütőformába, a tálban maradt tejszínt pedig a tetejére öntjük.
4. A burgonya tetejére szórjuk a reszelt sajtot, és néhány vajdarabkát is ráhintünk. A formát rátesszük egy sütőlemezre, és a 190 °C-ra előmelegített sütőben 60-80 percig sütjük, amíg a burgonya megpuhul, a teteje pedig aranysárgára pirul. Hagyjuk 2 percig állni, majd a sajtos burgonyát a gratinben tálaljuk.