Zöldséges biryani

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöldséges biryani
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg szeletelt okra
40 dkg konzerv, darabolt paradicsom
12 dkg apróra vágott zöldbab
10 dkg finomra vágott sárgarépa
12 dkg , rózsáira bontott karfiol
20 dkg apró, rózsáira bontott brokkoli
12 dkg basmati rizs
1 db reszelt, friss gyömbér
másfél dl zöldségalaplé
2 evőkanál olaj
3 szem szegfűszeg
3 db törött kardamom
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 db friss, kimagozott piros chilipaprika
1 evőkanál friss, finomra vágott korianderzöld
csipet sáfrány
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
ízlés szerint reszelt zöldcitromhéj
kevés friss, finomra vágott korianderzöld

Elkészítés:

1. Nagy serpenyőben, takaréklángon felhevítjük az olajat. Beletesszük a fűszereket, a vöröshagymát, a sárgarépát, a fokhagymát, a chilit meg a 2,5 cm-es gyömbért, és állandóan kevergetve, 5 percig pirítjuk.

2. Hozzáadjuk a karfiolt, a brokkolit, a zöldbabot, és gyakran kevergetve, még 5 percig pirítjuk. Belekeverjük a paradicsomot, hozzáöntjük az alaplét, sóval, borssal ízesítjük, felforraljuk, majd takaréklángon, lefedve 10 percig főzzük.

3. Beletesszük az okrát, és 8-10 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket. Belekeverjük a koriandert. A felesleges lét leszűrjük róla, és megtartjuk. A megpuhult zöldségeket melegen tartjuk.

4. Közben a rizst a sáfránnyal bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és melegen tartjuk.

5. Egy hőálló tálba rétegekben lerakjuk a zöldségeket a főtt rizzsel, és jól lenyomkodjuk. A zöldséges biryanit 5 percig állni hagyjuk, majd kiborítjuk egy tálalótálra. A reszelt zöldcitromhéjjal és korianderrel díszítve tálaljuk, a zöldségek félretett levét külön kínáljuk mellé.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Zöldséges biryani
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4547 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
Zöldséges biryani
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
recept beküldése