Zöldséges biryani



Elkészítés:
1. Nagy serpenyőben, takaréklángon felhevítjük az olajat. Beletesszük a fűszereket, a vöröshagymát, a sárgarépát, a fokhagymát, a chilit meg a 2,5 cm-es gyömbért, és állandóan kevergetve, 5 percig pirítjuk.
2. Hozzáadjuk a karfiolt, a brokkolit, a zöldbabot, és gyakran kevergetve, még 5 percig pirítjuk. Belekeverjük a paradicsomot, hozzáöntjük az alaplét, sóval, borssal ízesítjük, felforraljuk, majd takaréklángon, lefedve 10 percig főzzük.
3. Beletesszük az okrát, és 8-10 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket. Belekeverjük a koriandert. A felesleges lét leszűrjük róla, és megtartjuk. A megpuhult zöldségeket melegen tartjuk.
4. Közben a rizst a sáfránnyal bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és melegen tartjuk.
5. Egy hőálló tálba rétegekben lerakjuk a zöldségeket a főtt rizzsel, és jól lenyomkodjuk. A zöldséges biryanit 5 percig állni hagyjuk, majd kiborítjuk egy tálalótálra. A reszelt zöldcitromhéjjal és korianderrel díszítve tálaljuk, a zöldségek félretett levét külön kínáljuk mellé.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.