Barna rizses zöldségpiláf



Elkészítés:
l. Nagy, mély serpenyőben, közepes lángon felhevített 2 evőkanálnyi olajban a vöröshagymát 5 perc alatt üvegesre pirítjuk.
2. A hozzáadott zsenge szárzellerrel, sárgarépával, chilivel, újhagymával és levelesre szeletelt mandulával keverve pirítjuk 2 percig, amíg a zöldségek kezdenek puhulni, de még megőrzik a színüket. A keveréket áttöltjük egy tálba, és félretesszük.
3. A serpenyőbe öntött maradék olajban a barna rizst és a lencsét közepes lángon kevergetve 1-2 perc alatt felforrósítjuk. Takaréklángon hozzáöntjük az alaplét és a narancslét. Ízesítjük sóval, borssal.
4. Visszaöntjük a zöldségeket a serpenyőbe, jól elkeverjük a rizzsel, és pár perc alatt átforrósítjuk. A zöldségpiláfot átszedjük előmelegített tálalóedénybe, és zellerlevelekkel díszítve tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.