Tavaszi rizottó

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tavaszi rizottó
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg frissen reszelt parmezán sajt
35 dkg rizottórizs
20 dkg fejtett, friss zöldborsó
20 dkg zsenge, negyedekre vágott cukkini
20 dkg zsenge, szeletelt zöldbab
25 dkg zsenge, friss zöldspárga
6 dkg vaj
4 szál szeletelt újhagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 fej apróra vágott vöröshagyma
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
2 evőkanál finomra vágott, friss bazsalikomlevél
2 evőkanál friss, durvára vágott metélőhagyma
ízlés szerint újhagyma

Elkészítés:

1. A spárgaszárak fás végét eltávolítjuk, és levágjuk a fejeket. A szárakat 2,5 cm-es darabokra vágjuk, és a fejekkel együtt félretesszük.

2. Egy nagy serpenyőben, nagy lángon forróra hevített 2 evőkanálnyi olajba beleforgatjuk a spárgát, a 2,5 cm-es darabokra vágott zöldbabot és cukkinit, és a zöldborsót. Keverve pirítjuk 3-4 percig, míg a zöldségek kissé megpuhulnak, és félretesszük.

3. Egy nagy, vastag aljú serpenyőben felhevítjük a maradék olajat. A vöröshagymát, időnként megkeverve, 3 perc alatt üvegesre pirítjuk, majd a hozzáadott fokhagymával még fél percig kevergetjük. Takaréklángon hozzáadjuk a rizst, és kevergetve addig pirítjuk, amíg a rizsszemek áttetszővé válnak.

4. Félreteszünk 2 evőkanálnyi alaplét. A többit merőkanalanként a rizshez adjuk. Közepes lángon, hogy a lé forrjon, folytonosan kevergetjük, és az újabb adag alaplét csak akkor öntjük hozzá, amikor a rizs az előzőt már felszívta. Körülbelül 20 perc alatt a rizs krémessé válik, és magába szívja az alaplét.

5. A rizshez keverjük a pirított zöldségeket, a 2,5 cm-es darabokra vágott újhagymát és a félretett alaplét. Még 2 percig többször megkeverve pároljuk, majd sóval, borssal ízesítjük, belekeverjük a vajat, a parmezán sajtot, a metélőhagymát és a bazsalikomot. A tűzről levéve azonnal tálaljuk, ízlés szerint újhagymával díszítve.

A frissen reszelt parmezán összehasonlíthatatlanul ízesebb, mint a boltban reszelve kapható. Mindig csak annyi sajtot reszeljünk le, amennyit felhasználunk. A többit csomagoljuk műanyagfóliába, így hónapokig eltartható a hűtőben.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Tavaszi rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2092 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
Tavaszi rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
cikkek