Töltött káposztalevelek

Holiskesz

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Töltött káposztalevelek
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 nagyobb fej fehérkáposzta
ízlés szerint
A mártáshoz:
1 fej hagyma
1 evőkanál barna cukor
1 gerezd fokhagyma
75 dkg paradicsom
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors
A töltelékhez:
1 fej hagyma
1 kávéskanál
½ kávéskanál őrölt bors
2 db tojás
3 evőkanál víz
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál rizs

Elkészítés:

1. A káposztát, miután torzsáját kivágtuk, rövid időre enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük, lecsöpögtetjük, leveleire bontjuk (esetleg leveleire szedjük, és két napra a mélyhűtőbe tesszük - így a levelek forrázás nélkül is megpuhulnak).

2. Összekeverjük a darált húst, a tojást, a hideg vizet, az összezúzott fokhagymát, a finomra vágott hagymát és a rizst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Minden káposztalevélre teszünk belőle egy kanálnyit, és a levelet összetekerjük.

3. Elkészítjük a mártást: a hámozott és feldarabolt paradicsomot a paradicsomlével, a felaprított hagymával és az összezúzott fokhagymával lábosba tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd kis lángon tizenöt percig főzzük. A káposztatekercseket sütőtálba tesszük, leöntjük a paradicsommártással, és lefedve kb. 90 percen át közepes hőfokon sütjük.

Változat: Mind a mártásból, mind a töltelékből kihagyjuk a fokhagymát. 30 percnyi sütés után a káposztára öntünk három evőkanál mézet, három evőkanál citromlevet és megszórjuk negyed csésze tisztított mazsolával. További 30 percig sütjük.
Eredetileg nem káposzta-, hanem szőlőleveleket töltöttek meg. Hasonló fogást készítenek például Oroszországban, ahol a neve golubci, és Görögországban, ahol dolmának hívják.
A holiskesz a szukkot, vagyis a sátoros ünnep - ez eredetileg a terménybetakarítás ünnepe volt - hagyományos étele. A szántóföldek, kertek és a szőlők őszi termése betakarításának hálaünnepén az emberek a kertekben, erkélyeken felállított sátrakba költöznek hét napra, így emlékezve őseikre, akik negyven évet töltöttek a sivatagban.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Töltött káposztalevelek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4425 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
Töltött káposztalevelek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
facebook