Töltött hal

Gefilte fis

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 55 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Töltött hal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
200 dkg ponty
ízlés szerint
A halléhez:
1 kávéskanál kristálycukor
½ kávéskanál őrölt bors
2 kávéskanál
2 szál sárgarépa
igény szerint halcsont
igény szerint halfej
A töltelékhez:
igény szerint halfilé
3 fej hagyma
1 kávéskanál kristálycukor
1 kávéskanál őrölt bors
1 kávéskanál
½ csésze víz
3 db tojás
1 evőkanál olaj
1 csésze zsemlemorzsa
vagy
¾ csésze maceszliszt

Elkészítés:

1. A halat kibelezzük, s miután a fejét, az uszonyait és a farkát eltávolítottuk, megtisztítjuk, majd 3-4 centiméteres darabokra vágjuk. Besózzuk, mintegy harminc percre félretesszük. Aztán óvatosan, úgy, hogy a bőr ne sérüljön, lefejtjük a húst. Minden szálkát kiszedünk. A húst apróra vágjuk, hozzáadjuk az olajban kissé megpirított, felaprított hagymát, a tojást, a zsemlemorzsát (maceszlisztet), a hideg vizet, a sót, az őrölt borsot és a cukrot. Jól összekeverjük, és megtöltjük vele a halbőrdarabokat, melyeket fogpiszkálóval megtűzünk.

2. A halléhez a hal fejét és csontjait fazékba tesszük. Beletehetünk haluszonyt és farkat is. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje, beletesszük a szeletelt sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, és 30 percig csendesen forraljuk.

3. A levet leszűrjük, a répát félretesszük a tálaláshoz. A töltött haldarabokat lábasba tesszük, leöntjük a lével, kis lángon harminc percig főzzük, majd szűrőkanállal óvatosan kiszedjük.

4. Tálra rendezzük, répával körberakjuk; a levet újra leszűrjük, a halra öntjük. Hűtőszekrénybe tesszük.

Másféle töltelékkel:Az apróra vágott halhúst egy aprított hagymával, két nyers tojással, egy kemény tojás sárgájával,egy közepes, főtt, reszelt céklával, két evőkanál reszelt tormával és kb. egy kávéskanál sóval keverjük össze.
A gefilte fis hagyományos szombati fogás. A Talmud egyik legendája szerint az egyik római császár szombatonként gyakran ment vendégségbe egy híres rabbihoz. Annyira elbűvölte a gefilte fis, hogy saját szakácsával is elkészíttette. De hiába követte ez mindenben a rabbi szakácsának receptjét, az ételnek nem volt olyan páratlan aromája, mint a vendéglátó házában. A csalódott császár a rabbihoz fordult magyarázatért. - A zsidóknak vagy egy különleges fűszerük - mondta a rabbi -, ez adja az ételnek a zamatot, amelyet olyannyira kedvelsz. A császár meglepődött, és nyomban megkérdezte, mi ez a fűszer, és hol lehet beszerezni. - Igen régi - felelte a rabbi -, és szombat a neve.
Száraz rozé illik hozzá.
Töltött hal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 6426 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
Töltött hal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
lexikon