Parázson grillezett barackos makréla



Elkészítés:
1. A makrélát megtisztítjuk és kibelezzük, ha úgy tetszik, levágjuk a fejét.
2. A sárgabarackot leszűrjük, a levét megőrizzük. A sárgabarack felét durvára vágjuk (1. kép), és felhasználásig félretesszük.
3. A maradék sárgabarackot a nyers nádcukorral, a Worcestershire-szósszal, a szójaszósszal, a paradicsompürével és a fokhagymával (ha használunk) együtt beletesszük egy turmixgépbe, és simára keverjük (2. kép). Vagy felaprítjuk a sárgabarackot, és összekeverjük a többi hozzávalóval.
4. A mártást a halra öntjük, és a halat úgy forgatjuk, hogy mindkét oldalát jól bevonja. A hűtőbe tesszük.
5. A makrélát vagy közvetlenül, vagy egy olajozott alufólián a grillrácsra tesszük. Forró parázs fölött 5-7 percig grillezzük, közben csak egyszer fordítjuk meg.
6. A maradék páclevet serpenyőbe öntjük. Beletesszük a maradék aprított sárgabarackot (3. kép), és a félretett sárgabarackléből körülbelül a felét, és felforraljuk. A hőmérsékletet csökkentve, lassú tűzön 2 percig pároljuk.
7. A makrélát tányérra tesszük, és a mártással együtt tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |