Maceszgombóc

Pászkagombóc

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Maceszgombóc
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csésze maceszliszt
½ csésze csontalaplé
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál
3 evőkanál baromfizsír
2 db tojás

Elkészítés:

1. A tojássárgákat elkeverjük a meleg, olvasztott baromfizsírral, hozzáadjuk a sóval és gyömbérrel ízesített maceszlisztet.

2. Beleöntjük a meleg csontlét, alaposan elkeverjük.

3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és könnyedén hozzávegyítjük.

4. A masszát legalább 90 percre hűtőszekrénybe tesszük. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, ezeket sós vízben 25 percig főzzük.

A macesz a kovásztalan kenyér, amelyet pészachkor esznek, amikor tilos mindennemű kelt tészta fogyasztása. Pészach előtt minden élesztővel készült süteményt és kenyérfélét az utolsó morzsáig el kell távolítani a házból. A maceszt búzalisztből csinálják, szigorú szabályok szerint , például a liszt meg a víz összekeverésétől a lapok kisütéséig nem telhet el 18 percnél több.
A maceszgombócot tehetjük csirke- vagy marhahúslevesbe, és sült vagy saját levükben párolt húsok körete is lehet.

Csontalaplé

Kép nélkül
250 dkg darabolt marha ritkacsont vagy
250 dkg darabolt sertéscsont
1 nagyobb vöröshagyma
2 gramm egész fekete bors
100 dkg darabolt vegyes zöldség
2 gramm egész gyömbérgyökér
5 dkg
2 gramm egész szegfűbors
2 gramm egész szerecsendió virág
25 dkg kelkáposzta
1 ág zellerlevél vagy

1. A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki.

2. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót.

3. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük.

4. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.

Maceszgombóc
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4196 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
Maceszgombóc
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Zsidó konyha
Zsidó konyha
(Vince Kiadó, 2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett... bővebben...
recepttár

Kapcsolódó receptek (maceszliszt összetevők alapján)